FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Scrisori deschise adresate Primului Ministru si CCR


23 iunie 2010

Catre

Primul Ministru al Romaniei Domnului Emil BOC,

 Dl. Prim Ministru,

Confederatia Nationala Sindicala CNS „Cartel ALFA” constata ca Guvernul Romaniei are o pozitie stranie fata de problema combaterii evaziunii fiscale, implicit asupra tichetelor ca instrument financiar si fiscal.

Constatam ca Guvernul Romaniei nu este interesat sa stranga mai multi bani la bugetul de stat, ci sa anuleze ceea ce reprezinta un venit sigur si o modalitate clara si eficienta de combatere a evaziunii fiscale in domeniul tranzactiilor comerciale, precum plata pe Card.

Este de neinteles cum si de ce Guvernul omite faptul ca tichetele de masa reprezinta tranzactii comerciale cu produse alimentare ori faptul ca tichetele de vacanta reprezinta tranzactii comerciale in turism, care au actionat si actioneaza pentru reducerea evaziunii fiscale. Astfel, cu buna stiinta sunt ignorate complet studiile GEA (pentru tichete de vacanta) sau studiul Anderson (pentru tichete de masa) asupra beneficiilor acestor instrumente in colectarea catre bugetul statului. Scopul nu pare a fi decat acela de a lua pur si simplu painea de la gura angajatilor din sectorul economic care au avut pana acum norocul sa beneficieze de aceste servicii.

Daca ideea de a obtine un venit suplimentar la bugetul de stat insemna ca aceste tichete sa fie impozitate exclusiv doar la salariat (ceea ce reprezinta o crestere a fiscalitatii pentru lucratori), faptul ca in proiectul aflat pe masa Executivului si pe care va pregatiti sa-l adoptati se propune a se plati integral toate taxele sociale si impozitele nu face decat sa transforme tichetele de masa intr-un venit salarial. In consecinta, ele devin neatractive pentru angajatori.

Care este scopul acestei manevre, domnule prim ministru ?

Bugetarii nici macar nu beneficiau de tichetele de masa, deci nu se poate invoca reducerea cheltuielilor bugetare !

Inseamna ca singurul scop ar trebui sa fie, in realitate, cresterea veniturilor la buget.

Dar daca acest lucru se doreste, de ce Guvernul nu a facut o crestere salariala imperativa ?

De ce guvernul a blocat cresterea salariului minim?

Pe buna dreptate, beneficiarii acestor tichete de masa se intreaba si ne permitem sa va intreabam, domnule prim ministru, de ce crede Guvernul ca astfel angajatorii, intr-un frenetic entuziasm (demonstrat si pentru Fondul de Solidaritate Sociala), vor aplica aceste tichete in loc de cresteri salariale ?

Mai mult, Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” constata ca aberatia a ajuns politica de varf: daca din fondul social al unitatilor se ofera ajutoare sub forma de tichete cadou (in limita fondului aprobat si a sumelor deductibile consfintite prin lege), se considera in noul proiect fiscal venit salarial (deci se propune sa se plateasca taxe si impozite complete), dar daca se acorda aceasi valoare sub forma de „cash” atunci se considera valori neimpozabile.

Constatam ca Guvernul actual militeaza pentru dezvoltarea mecanismelor de amplificare a pietii la negru, deoarece se pare ca se incurajeaza sa se fure cat mai mult.

Avand in vedere cele de mai sus precum si atacul promovat prin decizia impozitarii tichetelor de masa asupra stabilitatii economice si sociale a economiei reale, Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” va solicita, domnule prim ministru, sa renuntati la adoptarea unor decizii de acest gen in Codul Fiscal.

Va solicitam sa stabiliti de urgenta o intalnire intre reprezentantii CNS „Cartel ALFA” impreuna cu celelalte confederatii sindicale si confederatii patronale reprezentative si ministrii responsabili de initierea unei astfel de propuneri de natura a-i afecta si mai grav pe lucratorii din sectorul economic, privati de un drept castigat, consfintit prin contractele de munca, intalnire in cursul careia sa se definitiveze un act care sa realizeze combaterea evaziunii fiscale si stabilitate economica si sociala. 

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS „Cartel ALFA”

 

 

 

 

Către

Plenul Curţii Constituţionale

Domnilor Judecători ai Curţii Constituţionale,

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională Sindicală „Meridian” vă solicită să luaţi în calcul faptul că decizia dumneavoastră în privinţa contestaţiilor depuse asupra prevederilor Legii privind instituirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar va avea repercusiuni asupra vieţii a milioane de români care consideră că diminuarea individuală a salariilor din sectorul bugetar cu un procent de 25%, măsură la care se adaugă şi diminuarea pensiilor individuale cu un procent de 15%, precum şi suprimarea unor ajutoare sociale reprezintă încălcări ale legilor în vigoare şi ale drepturilor individuale consfinţite prin Constituţia României.

Prima decizie a noii componenţe a Curţii Constituţionale este privită cu foarte multă atenţie şi este aşteptată cu multă speranţă de cetăţenii acestei ţări care cred în principiile statului de drept şi, mai presus de orice, cred că legea este egală pentru toţi, cred în principiul fundamental al Constituţiei care stipulează că legile nu se pot aplica retroactiv şi, mai ales, că judecătorii unei importante instituţii cum este Curtea Constituţională nu-şi pot contrazice propriile decizii anterioare.

Domnilor Judecători, în ciuda presiunilor care s-au exercitat şi se pot exercita asupra dumneavoastră ori de câte ori aveţi de luat o decizie importantă, ne bazăm pe convingerea că pentru dumneavoastră Legea fundamentală este piatra de temelie a oricărei construcţii juridice, politice, sociale sau economice, iar la baza acestui monument juridic sunt încrustate trei nestemate: egalitate, solidaritate şi libertate. Fie ca lumina pe care ele o emană să vă călăuzească paşii spre binele şi prosperitatea poporului român !

 

Bogdan Iuliu HOSSU                                                                     Marius Petcu

CNS “Cartel ALFA”                                                                        CNSLR – Frăţia

  

Dumitru Costin                                                                                

Blocul Naţional Sindical

  

Iacob Baciu                                                                                       Ion Popescu

CSDR                                                                                               CNS „Meridian”

 

 

 

 

 

 

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]