FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Cerem demisia ministrului Botiș


12 aprilie 2011

COMUNICAT

CNS “Cartel ALFA” îi cere premierului destituirea ministrului Botiş

care acţionează ca un buticar în relaţia cu sindicatele

 Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” constată că ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nu renunţă la ideea distrugerii mişcării sindicale şi la transformarea lucrătorilor în sclavi moderni.

Oricâte cuvinte ar folosi pentru a ascunde acest adevăr, nu-l mai crede nimeni atunci când se proclamă adept înfocat al dialogului social deoarece în realitate Guvernul, ministrul însuşi precum şi structurile din subordine fac tot posibilul pentru a bloca orice cale de dialog.

Culmea neruşinării, tipică unui „aparatcic” trepăduş, este aceea că Nelu Ioan Botiş se autoproclamă salvatorul sindicalismului şi apărătorul lucrătorilor din România, cel care îi va convinge pe români că au nevoie de sindicate, că drepturile lucrătorilor în raport cu angajatorul sunt apărate, personajul care vrea să întărească sindicalismul şi drepturile lucrătorilor! Din nefericire pentru lucrătorii români, ministrul Muncii nu face altceva decât să instituie prin pachetul de legi intitulate ale “Dialogului Social” - pe care Guvernul actual îl impune fără să ţină cont de reglementarile internaţionale – pachetul “Muţeniei Sociale”.

Pentru că Guvernul României a dovedit că nu are nevoie de voci puternice şi cu experienţă la negocieri, ci de lucrători dispuşi să accepte orice numai să nu-şi piardă acum, pe vremurile de criză pe care Executivul le neagă, actualul loc de muncă şi care să nu mai aibă dreptul să reclame cuiva abuzurile angajatorului.

 “Reformatorul” Nelu Ioan Botiş încalcă prevederile reglementărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” îl acuză pe ministrul Muncii de imixtiune în activitatea sindicală. Nu ministrul Muncii trebuie să decidă reorganizarea vieţii sindicale, ci sindicatele, în calitatea lor de organisme non-guvernamantale sunt cele care iau măsurile interne astfel cum au rezultat ele în urma dialogului intern, în nici un caz după cum dictează de sus ministrul Botiş.

Însă felul în care ministrul Muncii şi Guvernul doresc să impună prin proiectul legii Dialogului Social modificarea a nu mai puţin de cinci legi organice, fără să ţină cont de opinia sindicatelor, demonstrează clar politica „pumnului în gura”, a folosirii forţei de tip dictatorial pentru impunerea unor măsuri care folosesc numai actualei Puteri şi unor grupuri de interese care vor susţine campania electorală a acesteia de anul viitor.

 Guvernul nu doreşte la negocieri un partener real de dialog social, ci personaje fără forţă în susţinerea drepturilor lucrătorilor. La nivel de unitate, sindicatul este înlocuit cu reprezentanţii salariaţilor. Reprezentativitatea impusă, de 50% + 1, elimină pluralismul sindical la nivel de unitate şi sporeşte monopolul decizional al angajatorilor care vor susţine “negocieri” cu apropiaţii lor, salariaţi preferaţi şi protejaţi, care vor reprezenta masa de manevră a patronatelor. La nivel naţional, Ministrul Muncii a anunţat că doreşte eliminarea contractului colectiv de muncă, pe care l-ar dori înlocuit cu un alt tip de contract colectiv, la nivel de sector. În paralel, militanţii sindicali sunt lăsaţi fără protecţia de până acum a legii.

 Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” îi cere primului ministru să-l destituie de urgenţă pe ministrul Muncii, o persoană a cărei singură experienţă este aceea de a buticar care se comportă cu sindicatele ca şi cum ar fi angajatele propriului său SRL. Ministrul Muncii s-a prezentat în faţa Guvernului cu o serie de legi modificate complet aiuristic, în bătaie de joc, dar cu o vădită tendinţă de distrugere a protecţiei lucrătorului român, fără să citească măcar despre activitatea sindicatelor sau teorii esenţiale despre sindicalism şi, mai ales, fără să întocmească un studiu de specialitate. Studiu la realizarea căruia ar fi putut să invite instituţiile abilitate să se pronunţe, precum Academia Română sau altele la acest nivel, pe baza căruia să poată trage concluzii competente şi să acţioneze în cunoştinţă de cauză.

Viitorul ministrul Muncii trebuie să înţeleagă că raporturile de muncă nu sunt simple probleme ce se pot rezolva trasând pe hârtie scheme manipulatorii şi dictatoriale care nu au decât un singur scop: acela de a-l lăsa pe lucrătorul român singur în faţa tuturor problemelor legate de o piaţă a muncii în continuă degradare.

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS “Cartel ALFA” 

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]