FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Proteste violente la Constanța


5 mai 2011

 

COMUNICAT

Semnal de alarmă asupra gravelor consecinţe ale noului Cod al Muncii

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” atrage atenţia opiniei publice, partidelor parlamentare, Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale asupra consecinţelor grave ale aplicării noului Cod al Muncii impus în forţă încă din primele momente ale intrării acestuia în vigoare.

Un prim efect este acela al plasării sub semnul unei incertitudini absolute, al lăsării la discreţia angajatorilor a tuturor lucrătorilor din România. Angajatorii au primit posibilitatea să acţioneze discreţionar, să ignore poziţia şi părerile salariaţilor, să nu respecte poziţia sindicatelor. În plus, se crează posibilitatea conflictelor deschise care vor genera costuri enorme.

O altă gravă consecinţă este creşterea alarmantă a gradului de violenţă în societatea românească prin învrăjbirea a două importante categorii – angajaţi şi angajatori. Pe de o parte, angajatorii se simt încurajaţi de lege să comită abuzuri. Pe de altă parte, angajaţii se văd puşi în situaţia de a reacţiona împotriva unor măsuri dure prin duritate, ei fiind privaţi, prin chiar noua lege, de dreptul de a se concerta, de a fi asistaţi profesionist în formularea revendicărilor prin organizarea unor proteste clare şi eficiente, deoarece Guvernul a retezat sindicatelor o parte esenţială a rolului lor în exercitarea dreptului la dialog social şi realizarea păcii sociale.

 

Ceea ce s-a întâmplat ieri la Oil Terminal din Constanţa este sugestiv şi alarmant mai ales că situaţia se poate extinde la nivelul întregii ţări, în toate sectoarele de activitate. Conducerea societăţii a anunţat, sub pretext că există pierderi si doreşte astfel să facă economii la fondul de salarii, decizia discreţionară de a modifica prevederile contractuale individuale, potrivit art. 52 alin 3 din noul Cod al Muncii, astfel încât angajaţii să muncească de acum încolo nu cinci, ci patru zile pe săptămână. Ceea ce în mod evident, pentru lucrători ar însemna reducerea salariilor, peste noapte, cu 35%.

La aflarea acestei veşti, salariaţii au convocat o adunare generală în curtea unităţii. Cum directorul a refuzat să ofere explicaţii, situaţia a evoluat într-un dur protest spontan. În încercarea de a vorbi cu directorii, lucrătorii au dărâmat pur şi simplu uşile, au spart geamuri din palatul administrativ, s-au înghesuit pe holurile instituţiei în căutarea dreptăţii. În ciuda apelului la calm şi căutarea unor soluţii de rezolvare paşnice al liderilor de sindicat, mulţimea a reacţionat dur, neavând încredere în eficienţa dialogului social astfel cum a fost ea amputată prin noul Cod al Muncii. După sosirea forţelor de ordine, în cele din urmă, o delegaţie a sindicaliştilor de la Oil Terminal a fost primită la discuţii de către conducere. După câteva zeci de minute de negocieri, liderii de sindicat au comunicat oamenilor soluţia găsită, respectiv acceptul directorului de a reveni asupra deciziei prin care erau reduse salariile şi timpul de lucru.

Consecinţa directă a faptului că Guvernul, care a redactat şi impus noul Cod al Muncii precum şi noua Lege a “Dialogului Social”, a refuzat constant să asculte argumentele partenerilor sociali – ale sindicatelor şi patronatelor – este amplificarea gradului de violenţă.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” trage un semnal de alarmă asupra faptului că există pericolul ca situaţia de la Oil Terminal să se extindă şi la nivelul altor angajatori a căror predispoziţie la abuzuri este încurajată de noul Cod al Muncii, iar lucrătorii, puşi în situaţia de a le fi impuse noi condiţii de muncă prin încălcarea drepturilor constituţionale să se revolte, uneori chiar violent cum a fost cazul de la Constanţa, manifestându-şi deci nemulţumirea, în căutarea disperată a unei rezolvări favorabile revendicărilor, absolut cum cred ei de cuviinţă.

Revolta salariaţilor de la Oil Terminal din Constanţa este prima dovadă a faptului că Guvernul a greşit fundamental atunci când, dorind să servească grupurilor de interese cu rol important financiar în sponsorizările viitoarelor campanii electorale şi în susţinerea partidelor politice din cadrul coaliţiei de guvernare, a făcut eforturi disperate să distrugă mişcarea sindicală, să reducă rolul şi importanţa dialogului social în rezolvarea revendicărilor privind dreptul muncii şi al protecţiei lucrătorilor, în crearea păcii sociale.

 

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS “Cartel ALFA”

Știre privind protestele preluată de la Neptun TV (clic aici)

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]