FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Scrisoare deschisă privind dialogul social


22 septembrie 2011

 

GUVERNUL ROMANIEI

Domnului Prim Ministru Emil BOC

 

 

Domnule Prim Ministru,

Cele cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național - Confederația Natională Sindicală ,,Cartel ALFA", Blocul Național Sindical, Confederația Sindicatelor Democratice din România, Confederația Natională a Sindicatelor Libere din România – FRĂȚIA, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN - au hotărât să se suspende, pe o perioadă nedeterminată, din toate comisiile de dialog social și din Consiliul Economic și social, inființate în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 62/2011.

Motivele suspendării sunt generate de poziționarea prin Legea nr. 62/2011 a dialogului social in România, prin cele doua forme de manifestare, bi si tripartite, in afara contextului european stabilit prin tratatele Uniunii Europene și convențiile Organizației Internaționale a Muncii, în sensul asigurării dreptului garantat la negocieri colective.

Suprimarea prin lege a Contractului Colectiv de Muncă la nivel național și neadoptarea unei reglementari privind stabilirea sectoarelor de activitate au condus la

imposibilitatea obținerii reprezentativității partenerilor sociali și, implicit, la imposibilitatea negocierilor colective la toate nivelurile.

Anularea calității de partener social conferit de reprezentativitate prin eliminarea principiului consensualizarii privind participarea in cadrul instituțiilor de dialog social,

inclusiv în Consiliul Economic și Social din România.

Suprimarea dialogului social in cadrul institutiilor tripartite prin scoaterea partenerilor (exemplu CNAS) sau neconvocarea acestora in ultimul an (exemplu ANOFM).

Lipsa de interes privind dialogul social manifestat de Guvem este evidențiată și de faptul ca nici macar Consiliul National Tripatrit pentru Dialog Social nu a fost vreodata convocat.

În ultimii doi ani, Guvernul României a promovat modificarea substanțială a legislației muncii dar și a legilor care guvernează sistemul de securitate socială fără, a ține cont de propunerile comune formulate de organizațiile sindicale și o parte din organizațiile patronale.

Totodata, atitudinea părtinitoare a conducerii Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și a Consiliului Economic și Social față de Alianta Confederațiilor

Patronale din România - ACPR, neluarea în considerare a inițiativelor și propunerilor celorlalți parteneri patronali, care nu fac parte din ACPR, dar care sunt semnatarii majorității contractelor colective de muncă pe ramuri de activitate și a confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național, face ca procesul dialogului social să nu mai fie unul tripartit responsabil si care ar trebui sa conduca la pacea sociala.

 

Domnule Prim Ministru,

 Vă solicităm întrunirea de urgență a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, care să analizeze și să identifice soluții la problemele invocate, inclusiv revizuirea Legii nr. 62/2011, astfel încât dialogul social să devină un instrument real, iar partenerii sociali să-și poată exercita prerogativele legale.

Până la realizarea solicitării de mai sus, reprezentanții confederațiilor sindicale nu vor reveni asupra deciziei de suspendare din toate structurile de dialog social.

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]