FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Comunicat referitor la independența justitiei


4 noiembrie 2011

 

Comunicat

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” îşi exprimă profunda dezaprobare faţă de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu puterea judecătorească din Romania.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” consideră că, deşi justiţia din România nu este perfectă, că deşi în soluţionarea proceselor există  întârzieri, câteodată justificabile cu greu, iar uneori chiar nejustificate, că, deşi nu există întotdeauna consecvenţă, iar practica judiciară nu este în toate cazurile unitară, îndemnul preşedintelui ca judecătorii să nu pronunţe hotărâri prin care să se dispună restituirea către angajaţii din mediul bugetar a unor drepturi salariale restante, precum şi cererea sa ca judecătorii să nu admită contestaţiile făcute în licitaţiile publice sunt abateri mult mai grave, prin afirmaţii preşedintele încălcând grav Constituţia României şi principiul fundamental al separaţiei puterilor în stat.

A cere judecătorilor să pronunţe o anumită hotărâre judecătorească, în funcţie de contextul politic sau economic, adică ignorând legea, este o gravă eroare, care neagă României statutul de stat democratic. Dacă o astfel de solicitare vine, în mod public, din partea preşedintelui, acesta este un act direct de ingerinţă în activitatea justiţiei, de încălcare a independenţei acesteia, şi contravine Constituţiei României, creând o puternică presiune asupra magistraţilor care, într-un real stat democratic, trebuie să se bucure de toată libertatea în momentul în care decid şi pronunţă o hotărâre judecătorească.

În Constituţia României scrie că nimeni nu este mai presus de lege. Acesta este un principiu fundamental al statului de drept pe care în primul rând preşedintele Traian Băsescu trebuie să îl respecte.

Nu este prima dată când deciziile magistraţilor judecători sunt cenzurate de puterea politică. Aşa s-a întâmplat şi atunci când a fost prelungit termenul de plată a drepturilor câştigate în justiţie de către bugetari, de la 31 decembrie 2012 – după cum era prevăzut în OUG 71/2009 - la 31 decembrie 2016.

 

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” consideră că, după declaraţiile preşedintelui referitoare la desfiinţarea statului social, actualele declaraţii fac parte dintr-o adevărată campanie de construire a unui stat dictatorial, în care se urmăreşte eliminarea tuturor componentelor democratice: dialogul şi participarea partenerilor sociali la decizie, eliminarea manifestaţiilor publice, reducerea Justiţiei la un simplu element de decor.

CNS “Cartel ALFA” consideră aceasta un abuz, de vreme ce Constituţia prevede că justiţia se înfăptuieşte în numele legii, iar judecătorii se supun numai legii, nu intereselor unui partid politic aflat la putere.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” cere tuturor partidelor parlamentare să vegheze să nu se încalce prevederile articolului 1 din Constituţia România, unde se specifică, la aliniatul 4, că “Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale”.

Bogdan Iuliu Hossu

Preşedinte CNS „Cartel ALFA”

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]