Comunicat referitor la proteste

16 ianuarie 2012

Comunicat

Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA”, reprezentat de 52 de federaţii profesionale membre afiliate la CNS “Cartel ALFA”, reprezentand domenii de activitate diverse din sectorul public şi privat, consideră că actualele proteste, organizate spontan de cetăţeni, sunt cea mai limpede expresie a nemulţumirilor sociale, acumulate în ultimii an, nemulţumiri exprimate de mişcarea sindicală prin nenumărate acţiuni de stradă şi nu numai.

Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA” consideră că toate aceste manifestări sunt consecinţa politicii duse de actualul guvern, care simulează democraţia, care a anulat şi blocat conştient şi premeditat orice cale de dialog social real şi constructiv. Bazându-se pe o majoritate parlamentară care nu reflectă realitatea alegerilor parlamentare şi nici interesele cetăţenilor, pe mecanisme de manipulare politică – asumarea răspunderii parlamentare pe legi de importanţă majoră pentru societate - pentru a eluda dezbaterea publică, pe minimalizarea şi desconsiderarea societăţii civile, abuzând de putere şi impunându-şi punctul de vedere printr-o manieră dictatorială, Guvernul se face responsabil de ignorarea tuturor principiilor democratice, mimând doar respectarea Constituţiei.

Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA” consideră că protestele din Bucureşti şi din ţară sunt îndreptăţite şi justificate, reprezentând un strigăt al cetăţenilor, al oamenilor simpli care trăiesc şi muncesc în România de azi.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” reaminteşte actualului Guvern că a semnalat mereu toate tensiunile şi nemulţumirile sociale, care au apărut în urma politicii duse de putere, atât prin scrisori deschise cât şi prin manifestaţii democratice. CNS „Cartel ALFA” a pledat mereu pentru un dialog social real şi constructiv, aceasta fiind cea mai buna soluţie prin care se puteau găsi modalităţi de detensionare şi de rezolvare a problemelor sociale.

În condiţiile în care vocea sindicatelor reprezentative, a societăţii civile, a partenerilor sociali nu a fost niciodată luată în seamă, iar poziţia acestor instituţii, parte a unui stat democratic, a fost mereu ignorată si minimalizată de putere – aceasta incercand chiar distrugerea acestora - si a culminat prin sacrificarea intereselor generale ale societăţii, în favoarea intereselor grupului aflat la putere, tensiunile sociale s-au accentuat şi acutizat devenind greu de controlat în acest moment.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” consideră că unica soluţie este să se renunţe la distrugerea statului social, sa se realizeze schimbarea Guvernului şi trecerea la o politică de guvernare deschisă către dialogul social şi civic, cu toţi partenerii sociali.

Comitetul Confederal CNS „Cartel ALFA”