FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Pagina Anterioară Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Conflict iminent


15 aprilie 2005

FML se află în pragul declanşării conflictelor de interese cu SNTFC CFR Călători,  SNTFM CFR Marfă SCRL, IRLU şi GEVARO!

 

În atenţia:

  • CONSILIILOR CONSULTATIVE T 1-8

  • SINDICATELOR MEMBRE FML

  • DOMNILOR LIDERI REGIONALI

  • LIDERILOR SINDICATELOR MEMBRE

FML vă informează că negocierile CCM 2005 – 2006 la SNTFM CFR MArfă, SNTFC CFR Călători şi IRLU s-au desfăşurat în condiţiile Legii 130/1996 şi s-au încheiat fără a se realiza acordul pe salarii, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă (vezi procesele verbale finale încheiate la SNTFM, SNTFC, IRLU).

Contractele colective de muncă pe anul 2004-2005 încetează în conformitate cu Legea 130/1996 art.33 (1) lit. a, la data 16.04.2005 pentru SNTFM CFR Marfă şi SNTFC CFR Călători, iar pentru IRLU SA la data de 24.04.2005.

În aceste condiţii, Biroul Executiv întrunit în sedinţă ordinară la Bucuresti, în data de 14.04.2005, a hotărât parcurgerea etapelor legale de declanşare a conflictului de interese în conformitate cu prevederile Legii 168/1999 după cum urmează:

  • Pentru a declansa în mod legal un conflict de interese, sindicatele reprezentative trebuie să urmeze o anumită procedură prealabilă fără de care instanţa de judecată nu va putea constata legalitatea acelui conflict şi eventual ulterior a grevei;
  • Pe durata valabilităţii unui contract colectiv de muncă salariaţii nu pot declansa conflicte de interese ( vezi Legea 168/99 art.13 pct.1);

Având în vedere cele de mai sus, luni 18.04.2005 FML va sesiza SNTFC CFR Călători şi SNTFM CFR Marfă că există premisele declanşării conflictului de interese în conformitate cu Legea 168/1999 art.12, pct.b, dacă unitatea nu va accepta revendicările formulate de FML, anexând totodata procesele verbale de negociere finale.

După ce conducerile celor două societăţi vor primi şi vor înregistra sesizările, au obligaţia ca, în conformitate cu Legea 168/1999 art.3, să răspundă în scris federaţiei în termen de două zile lucrătoare.

In situaţia în care cele două unităţi nu au răspuns la toate revendicarile formulate de FML, sau desi au raspuns, federaţia nu este de acord cu punctul de vedere precizat (vezi art.16 din Lg.168/1999) conflictul de interese se consideră declansat.

În acest caz FML va sesiza Direcţia Generală de Muncă şi Solidaritate Socială a Municipiului Bucureşti (DGMSS) în vederea cocilierii. Sesizarea pentru concilierea conflictului de interese se va formula în conformitate cu art.18 Lg.168/1999.

În termen de 24 ore de la înregistrarea sesizării DGMSS va desemna un delegat pentru participarea la conciliere care are obligaţia să comunice sesizarea unităţii în termen de 48 ore şi să convoace părţile la conciliere la un termen ce nu poate depăşi 7 zile de la înregistrarea sesizării.

În conformitate cu prevederile Legii 168/1999 art.22, (2), rezultatul dezbaterilor se consemnează într-un proces verbal, iar rezultatele concilierii vor fi aduse obligatoriu la cunoştinţa salariaţilor de către cei care au făcut sesizarea, respectiv FML.

Dacă salariaţii membri de sindicat vor constata că nu s-a realizat acordul asupra revendicărilor sesizate, pot hotărî în conformitate cu Lg. 168/1999 art.42, declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale cu acordul a cel putin 1/2 din numărul membrilor de sindicat.

Data de declanşare grevei de avertisment se va hotărî în şedinţa extraordinară a CNC al FML.

Revendicarile FML rămase nesoluţionate pe baya cărora se va declanşa conflictul de interese sunt urmatoarele:

  • respectarea HG care stabileşte salariul minim pe economie la valoarea de 3.100.000 lei în sensul transpunerii acestuia în grila de slarizare din actualul CCM, cu respectarea formulei de calcul a salariilor şi a coeficienţilor de ierarhizare;
  • introducerea sporurilor şi adaosurilor legate de condiţiile de muncă în salariul negociat;
  • acordarea integrala a tichetelor de masă pentru toţi salariaţii societăţii – câte un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată;
  • elaborarea unui program de măsuri susţinut de resurse financiare, care în termen de 6 luni să conducă la normalizarea condiţiilor de muncă în sensul respectării în totalitate a Legii 90/1996, a normelor metodologice de aplicare a ei, cât şi a normelor generale de protecţie a muncii;

În conformitate cu hotărârile Biroului Executiv, se vor convoca în procedură de urgenţă CCT regioanale pentru dezbaterea acestui document şi informarea membrilor de sindicat.

Pentru relaţii suplimentare, Biroul Permanent al FML vă va sta la dispoziţie la: tel/fax. 021/2600650, 021/2600254, 91/143228 (CFR), e-mail fml@fml.ro, pagina WEB: www.fml.ro.

 

 

Presedinte FML,

Voicu Lucian SALA

 

 

 

 

 

 

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]