FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Guvernul Romāniei īşi bate joc de calea ferată


31 ianuarie 2008

Guvernul Romāniei īşi bate joc de calea ferată.

Ieri, 30 ianuarie 2008, partenerii sociali din societăţile de transport feroviar au ajuns la un acord privind politica salarială pentu anul 2008 cu administraţiile feroviare şi cu Ministerul Transporturilor. Astfel, salariul minim la calea ferata urma sa crească la valoarea de 500 de lei īncepānd cu 1 ianuarie 2008 şi la 570 de lei īncepānd cu 1 mai 2007.

Īn cadrul şedinţei de guvern de ieri ministrul muncii Paul Păcuraru şi ministrul finanţelor Varujan Vozganian au depus un memorandum privind "Strategia privind majorarea diferenţiată a salariilor pentru personalul din sectorul bugetar īn anul 2008, precum şi principiile care trebuie avute īn vedere la dimensionarea cheltuielilor salariale la operatorii economici monitorizaţi". Memorandumul limitează creşterea fondului de salarii la societăţile de transport feroviar pe anul 2008 la 8% faţă de fondul de salarii pe anul 2007.

Astfel, la calea ferată, salariile pe anul 2007 nu mai pot fi mărite şi nu se poate respecta nici măcar Hotărārea Guvernului Romāniei prin care se majorează salariul minim pe economie pe anul 2008, īn două tranşe, la 500, respectiv 540 lei.

Īn aceste condiţii, administraţiile feroviare şi-au retras oferta făcută şi convenită cu sindicatele, cu toate că memorandumul depus de cei doi miniştri nu are caracterul unui act normativ. Este pentru prima dată īn istoria negocierilor colective la calea ferată cānd părţile se īnţeleg, convin asupra contractului colectiv de muncă, pentru ca ulterior administraţiile să nu mai fie de acord cu prevederile aprobate.

Opinia generală a salariatilor feroviari este că Guvernul Romāniei īşi bate joc de calea ferată, prin decizii contradictorii: pe de-o parte a fost stabilit salariul minim pe economie pe anul 2008 la 500, respectiv 540 de lei, iar pe de altă parte memorandumul de ieri nu permite atingerea acestor niveluri minime. Dorim să ştim cānd a fost serios Guvernul Romāniei, cănd a stabilit salariul minim pe economie sau cănd a agreat memorandumul.

Este inadmisibilă menţinerea societăţilor feroviare pe lista celor 12 operatori economici monitorizaţi, după un deceniu de reformă timp īn care personalul a fost redus la o treime, īn condiţiile īn care īn Europa tendinţa generală este de dezvoltare a sistemelor feroviare susţinută de statele membre, īn dorinţa de a promova un mod de transport sigur şi ecologic.

Īn contextul ultimelor evenimente, răbdarea salariaţilor feroviari a ajuns la limită, hotărārea lor fiind să īntrerupă lucrul şi să nu accepte batjocura guvernanţilor.

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu īntrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]