FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Info 29 iunie 2005


29 iunie 2005

Arbitrajul nu este o soluţie!

În legătură cu posibilităţile de continuare a conflictului de muncă, Legea 168/1999 prevede la art 62: "In situatia in care greva s-a derulat pe o durata de 20 de zile, fara ca partile implicate sa fi ajuns la o intelegere, si daca continuarea grevei ar fi de natura sa afecteze interese de ordin umanitar, conducerea poate supune conflictul de interese unei comisii de arbitraj". Acelaşi articol prevede la al treilea aliniat că Procedura de arbitrare a conflictului de interese este cea prevazuta la art. 32-39. 

Articolul  32 la care se face referire prevede "Pe intreaga durata a unui conflict de interese partile aflate in conflict pot hotari prin consens ca revendicarile formulate sa fie supuse arbitrajului unei comisii"

Deci nici una din părţi nu poate impune arbitrajul celeilalte, pentru a apela la această procedură este nevoie de acordul ambelor părţi.

In Romania nu s-a inregistrat nici un caz in care un conflict de munca, după derularea grevei, a fost supus arbitrajului, deci nu există nici un fel de experienţă privind acest mod de a "soluţiona" un conflict de interese. Având in vedere componenţa comisiei de trei arbitri, unul desemnat de sindicate, unul de administraţie şi unul de Ministerul Muncii avem dubii asupra rezultatelor arbitrajului pentru că atât arbitrul administraţiei cât şi cel al Ministerului Muncii vor fi de partea administraţiei. Hotararea comisiei de arbitraj este obligatorie pentru părţi şi face parte din contractul colectiv de munca. Incepand cu data pronuntarii hotararii de catre comisia de arbitraj conflictul de interese inceteaza.

Administraţiile feroviare cu care suntem în conflict au solicitat ieri Direcţiei Generale de Muncă şi Solidaritate Socială a Municipiului Bucureşti  (DGMSS) demararea procedurii în vederea realizării arbitrajului. În absenţa acordului FML şi a celorlalte federaţii aflate în conflict, DGMSS nu a putut da curs cererii unilaterale de arbitraj.

Mâine la Curtea de Apel Bucureşti se va judeca recursul înaintat de CFR Călători, CFR Marfă şi Ministerul Transporturilor împotriva hotărârilor Tribunalului Municipiului Bucureşti prin care s-a stabilit că greva este legală.

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]