Miting feroviar-Comunicat de presă

24 aprilie 2009

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă dă un ultim avertisment

Ministerului Transporturilor şi Guvernului

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă, alături de celelalte federaţii sindicale de la calea ferată, va organiza, în data de 29.04.2009, de la ora 10.30, un miting de protest, în faţa sediului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, din Capitală (parcul dintre Gara de Nord şi MTI). Mitingul va continua cu un marş de protest Ministerul Transporturilor – Guvernul României – Gara de Nord având urmatorul traseu: Parc – traversare pe breteaua OMV cu ieşire în Calea Griviţei – Str. Polizu – Str. Buzeşti – Piaţa Victoriei – breteaua de legatură dintre B-dul Ion Mihalache şi Calea Victoriei – sensul normal – Calea Victoriei – Str. Gheorghe Manu – Str. Occidentului cu traversare Str. Buzeşti – Str. Polizu – urmând acelaşi traseu ca la plecare până în parcul din faţa Garii de Nord.

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă şi celelalte structuri sindicale feroviare organizează acest protest pentru a-şi exprima nemultumirea faţă de intenţia Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii de a face disponibilizări masive de personal. De asemenea, sindicaliştii feroviari sunt nemulţumiţi de subfinanţarea cronică a sistemului feroviar, care în ultimii 20 de ani a condus la un adevărat colaps tehnico-financiar al acestui domeniu de activitate.

În acest context, FML reclamă şi discriminarea la care este supus transportul feroviar faţă de cel rutier, prin obligarea operatorilor de transport feroviar la plata accizei la motorină consumată care se regăseşte în întreţinerea infrastructurii rutiere, precum şi un TUI (Tarif de Utilizare a Infrastructurii) foarte mare în comparaţie cu cel perceput transportatorilor rutieri.

Menţionăm faptul că infrastructura rutieră beneficiază de investiţii masive pentru întreţinere şi dezvoltare în comparaţie cu infrastructura feroviară.

În cazul nesoluţionării revendicărilor, FML îşi rezervă dreptul să recurgă la alte acţiuni sindicale de protest, cum ar fi: pichetare, grevă de avertisment, grevă generală.

Datorită marşului de protest ce se va derula între orele 12.30–14.30 pe traseul sus menţionat, s-ar putea perturba circulaţia pe străzile respective, fapt pentru care ne cerem scuze participanţilor la trafic.