FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Plāngere OIM


 

 

           Catre

  COMITETUL DE LIBERTATI SINDICALE

AL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE AL O.I.M.

 

 

CONFEDERATIA NATIONALA SINDICALA « CARTEL ALFA », cu sediul in Bucuresti , Splaiul Independentei  202 A, sect 6, organizatie sindicala afiliata la  CONFEDERATIA MONDIALA A MUNCII si care  ca reprezentanta a peste 1.200.000. de membri ai sindicatelor din Romania avind un interes  legitim in solutionarea prezentei plingeri, va aduce la cunostinta urmatoarele :

 

In SNTFM « CFR Marfa S.A. » si SNTFC « CFR Calatori », in conformitate cu prevederile  art 40 din Constitutia Romaniei, care garanteaza dreptul la greva, al legislatiei romanesti in domeniul solutionarii conflictelor de munca, pentru motivele prezentate in mod exhaustiv in anexa la prezenta plingere, a fost declansata, dupa epuizarea tuturor procedurilor amiabile o greva .

Motivul acestei greve, il constituia, in esenta, revendicarea privind cresterea salariului lucratorilor din sistemul feroviar romanesc intr-un procent rezonabil.

Ministerul Transportului a invocat ca nu poate sa acorde cresterea salariala solicitata deoarece Fondul Monetar International, institutie financiara ce nu are dreptul sa conditioneze derularea raporturilor de munca in Romania, ar fi interzis acordarea unor majorari salariale lucratorilor din domeniul feroviar.

Asa cum se poate constata din anexa, instantele judecatoresti din Romania, initial, au apreciat corect probele dosarelor si au refuzat, atit suspendarea grevei, cit si declararea acesteia ca fiind ilegala, atita timp cit necesitatile minime din viata comunitatilor locale erau satisfacute.

In data de 30. 06.2005, pe aceleasi probe existente in dosar, judecindu-se insa in opinia noastra sub presiunea unor influente politice, Curtea de Apel Bucuresti, declara greva ilegala si se dispune incetarea acesteia.

Este evident ca asistam de fapt la o ingradire  abuziva a unuia dintre drepturile fundamentale ce deriva din aplicarea Conventiei O.I.M 87/1948, ratificata de Romania in anul 1957.

De altfel, reamintim ca anul acesta Comisia de Experti, in comentariile sale, constata ca art 55, 56 si 62, din Legea 168/1999(a conflictelor de munca), ca si intregul act normativ  in ansamblul sau cuprinde prevederi care ingradesc dreptul la greva in Romania si care sunt contrare practicii O.I.M.P

In legatura cu aceste lucruri Comisia de Experti a adresat Guvernului Romaniei o intrebare directa, acesta urmind sa raspunda conform procedurilor organizatiei.

In  speta care constituie obiectul acestei plingeri, pericolul cel mai grav il reprezinta faptul ca organizatorii grevei pot suporta consecinte care sa se materializeze in antrenarea raspunderii materiale, dar si in sanctiuni de alta natura.

Consideram asadar, ca ne aflam in prezenta unui caz tipic de ingradire abuziva, prin interventia statului, a dreptului lucratorilor la greva si solicitam analizarea acestui caz, cu celeritate, in cadrul Comitetului de Libertati Sindicale al Consilului de Administratie al O.I.M.

Anexam la aceasta plingere, o nota cu prezentarea sintetica a modului de derulare al conflictului de munca, precum si extrase din actele normative invocate.

 

Bogdan Iuliu HOSSU

Presedinte

 

                  

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu īntrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]