Site Redactor

 

 Banner1

În periDSC05818oada 9-12 octombrie au avut loc la Sinaia ședința conducerii și congresul Federației Europene a Mecanicilor de Locomotivă - ALE. Au participat 60 de delegați ai sindicatelor din 15 țări membre ale organizației europene, reuniti in cadrul lucrarilor celui de-al optulea congres al ALE.

 ALE a fost fondata in anul 1989 de catre sindicatele mecanicilor de locomotiva din Olanda, Germania, Italia si Elvetia, iar anul acesta si-a sarbatorit al 25-lea an de existenta. In prezent ALE cuprinde 16 sindicate membre.

Obiectivul principal actual este admiterea ALE la dialogul social al Uniunii Europene, pentru a putea avea influenta la stabilirea standardelor si conditiilor de munca la nivel european pentru personalul de locomotiva.

DSC05832La alegerile care au avut loc in cadrul congresului, au fost realesi presedintele de pana acum al ALE Juan Jesús Garcia Fraile (Spania), si vicepresedintele de pana acum Leszek Mietek (Polonia). A fost ales un nou vicepresedinte Pietro Serbassi (Italia). Karl Liechti (Elvetia) a fost confirmat ca trezorier al ALE.

Congresul a fost condus de catre Hubert Giger (Elvetia) ales ca presedinte al lucrarilor congresului.

In cadrul congresului a fost hotarata o rezolutie cu urmatoarele cerinte:

     Conditiile de inscriere pentru instruirea mecanicilor de locomotiva trebuie elaborate si standardizate la un nivel inalt pentru toata Europa.

     Trebuie insusite si examinate cunostinte cuprinzatoare, comparabile la nivel european, despre instructiile de exploatare, linii, vehicule si sisteme.

     Trebuie definite conditiile de certificare specifice fiecarei tari, iar acestea sa fie verificate si controlate unitar de catre autoritatile de supraveghere respective.

Cerintele din rezolutie survin din preocuparea pentru pastrarea sigurantei si prin acesta pentru insemnatatea transportului feroviar in Europa. Indeosebi pentru activitatea mecanicilor de locomotiva in transportul transfrontalier si multisistem, in care nivelul de exigente, precum si cel de pregatire constituie un factor determinant.