FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Scrisoare deschisă privind Codul Social


 4 aprilie 2011

Către Guvernul României

Domnului Prim Ministru Emil Boc

Domnule Prim Ministru,

În data de 21 ianuarie 2011 cinci Confederatii Sindicale reprezentative și patru Confederatii Patronale reprezentative v-au înaintat un punct de vedere comun asupra pachetului de legi ale Dialogului Social, care sunt în concordanță inclusiv cu prevederile noului Cod al Muncii. Deşi toate partidele din coaliție declară că respectă partenerii sociali, dialogul social şi implicit construirea păcii sociale, constatăm că fără îndeplinirea prevederilor legale ale dialogului social și într-un total dispreț față de opinia patronatelor și sindicatelor, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a înaintat partenerilor sociali un proiect personal, proiect care are grave probleme și grave deficienţe în privinţa respectării prevederilor constituţionale, a modului de construcție legislativă, a prevederilor Uniunii Europene, dar și a  gramaticii, conform observaţiilor anexate prezentei scrisori. Se poate constata că proiectul Ministerului Muncii doreşte în mod vădit eliminarea sindicatelor, plecând și numai de la faptul că în capitolul definirii termenilor, definiția sindicatului este exclusă structural.

 Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale ar fi trebuit să ţină cont și de angajamentul Guvernului din cadrul Consiliului de Administrație al Organizației Internaționale a Muncii din 21 martie 2011 cât şi de recomandarea FMI luată ca și angajament la reuniunea de la Oslo din septembrie 2010, și anume aceea de a se realiza o preavizare a textului legilor speciale de aplicare a Codului Muncii din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii, ceea ce în mod evident nu a fost realizat.

 Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” constată că ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale se transformă într-un personaj care dă dovadă de o totală lipsă de consideraţie față de ceea ce înseamnă partenerii sociali. Spunem aceasta deoarece deşi ne-a chemat astăzi la ora 14.00 la comisia pentru dialog social pentru negocieri privind construirea cadrului legislativ referitor la Legea Dialogului Social, dl. Nelu Ioan Botiş înaintase deja către Consiliul Economic si Social (CES) pachetul legislativ în ultima formă, într-un total dispreţ faţă de punctul de vedere al partenerilor sociali.

 Domnule Prim Ministru,

Vă solicitam retragerea de către ministrul muncii a legii înaintate la CES, deoarece nu mai are sens să participăm la un dialog social formal, care nu are ca scop stimularea dialogului social, ci necesitatea de îndeplinire a prevederilor legale de consultare într-un formalism tipic de un adevarat „secretar de partid comunist”. Retragerea legii înaintate către CES este o condiție obligatorie pentru reluarea reală a dialogului social.

 Menționam că procesul de construcție a legilor speciale, prevăzute de Codul Muncii modificat, nu justifică necesitatea discutării la pachet a mai multor legi speciale, fiecare dintre acestea trebuie luate rând pe rând, iar observațiile transmise și analizate separat. Sperăm că Guvernul României, pe care îl conduceți, să nu evite, încă o dată, dezbaterea publică în Parlament pentru legi organice fundamentale pieței muncii, și să își asume, la pachet, răspunderea în fața Parlamentului. Asemenea proceduri aruncă în derizoriu democrația din România și creează premisele unei dictaturi oligarhice.

 Speram că nu doriți să intrați în istorie ca prim ministrul care a ucis democrația.

 Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS „Cartel ALFA”

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]