FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Situația dezastruoasă a dialogului social prezentată la OIM


9 iunie 2011

Prezent la a 100-a Conferință a Organizației Internaționale a Muncii, președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu a prezentat situația dezastruoasă a dialogului social din România:

 

 

Domnule Presedinte,

Domnule Director General,

Stimati participanti, stimati colegi,

 

In numele delegatiei lucratorilor din Romania permiteti-mi sa va transmit salutari calduroase si sustinerea noastra pentru succesul lucrarilor celei de a 100-a sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii.

Sustinem raportul prezentat de Directorul General. Intr-adevar, este nevoie sa intram intr-o noua era a justitiei sociale. Trebuie sa facem tot posibilul pentru a pune capat crizei sociale si pentru promovarea si aplicarea principiilor muncii decente. Sustinem principiile continute de Raportul directorului general Juan Somavia privind constructia unei lumii bazate pe munca decenta si progres social.

 

Adaptabilitatea si flexibilitatea actorilor sociali sunt esentiale pentru a reusi sa raspundem rapid si sa oferim solutiile eficiente pentru noi nevoi sau noi crize in plan global.

De aceea, promovarea valorilor si politicilor OIM este mai necesară decat oricand, prin relansarea constructiei dialogului social oferit de cea de a 100-a Conferinta.

In aceste circumstante care se schimba rapid, invatam unii de la altii gasindu-ne si regasindu-ne surse de cunoastere si inspiratie pentru Mileniul III, in care demnitatea lucratorilor trebuie sa fie respectata, in care libertatea de exprimare, participarea si democratia trebuie sa se cimenteze si sa se dezvolte puternic. Membrii Organizatiei Internationale a Muncii trebuie sa reprezinte exemple peste tot in lume in promovarea muncii decente, a progresului social, a promovarii principiilor comune ale dialogului si al justitiei sociale la locul de munca.

 

Doamnelor si domnilor delegati,

Din pacate, in Romania, criza economica continua si este adancita de o politica care nu se sprijina pe dialogul social cu patronatele si sindicatele, dar si de obedienta guvernantilor fata de politicile FMI, ale Bancii Mondiale si ale Consiliului Investitorilor Straini. La solicitarile acestor institutii s-a ajuns la adoptarea de legislatii noi inacceptabile pentru o piata a muncii.

Dorinta de a elimina sindicatele din Romania s-a materializat mai repede decat se astepta opinia publica deoarece rapid, in numai cateva luni, Guvernul a impus cu forţa modificarea Codului Muncii si modificarea a cinci legi fundamentale pietei muncii: legea de organizare a patronatelor, legea de organizare a sindicatelor, legea conflictelor de munca, legea contractelor colective de munca si legea Consiliului Economic si Social, reunite toate intr-o singura lege, impropriu şi cu maximă ipocrizie numita Legea Dialogului Social.

 

Doamnelor si domnilor delegati,

 Va voi da cateva exemple concrete in sustinerea celor expuse anterior. Guvernul a limitat dreptul la asociere sindicala. Criteriile de reprezentativitate au devenit arbitrare. Guvernul Romaniei a sporit disproportionat rolul reprezentantilor salariatilor in dauna sindicatelor, permitandu-se unor reprezentanti, in realitate apropiati ai angajatorilor ca, in anumite conditii deloc restrictive, sa negocieze contractele colective de munca, chiar daca in unitatile respective exista si organizatii sindicale. Nu mai sunt definite clar conditiile de munca si de angajare, relatiile dintre angajat si angajator, reglementarea relatiilor intre cei ce angajaza sau organizatiile lor si una sau mai multe organizatii ale lucratorilor. In ciuda efortului facut de expertii Biroului International al Muncii, pentru care trebuie sa le mai multumesc odata, intr-un interval foarte scurt al lunii ianuarie 2011 acestia au analizat proiectele guvernamentale si au redactat un memorandum cu recomandari, pe care guvernul le-a ignorat la fel cum a ignorat punctele de vedere ale organizaţiilor sindicale naţionale, europene şi internaţionale.

In paralel cu modificarile aberante ale legislatiei in privinta muncii, statul social roman a fost destructurat prin masuri economice contraproductive, sub pretextul instaurarii unui asa‑zis climat de austeritate, construita in jurul unei false idei a solidaritatii, care a condus la pauperizarea fara precedent a populatiei tarii.

Toate acestea reprezinta interventii brutale asupra echitatii si justitiei sociale, interventii realizate cu complicitatea Fondului Monetar International si a reprezentantilor Comisiei Europene, care conduc implicit la subminarea pilonului social al Uniunii Europene. Trebuie sa renuntam la dublul limbaj si angajament, unul in reuniuni internationale, precum aceasta conferinta, si altul la nivel national in activitatea cotidiana.

 

 

Doamnelor si domnilor delegati,

Speram ca in viitor, cu ajutorul Organizatiei Internationale a Muncii si printr-un efort comun al partenerilor sociali, sa oprim destructurarea statului social si sa pasim in noua era sociala bazata pe principiile muncii decente. Sunt de acord si sustin pozitia colegilor mei de aici a caror convingere este aceea ca trebuie sa fim increzatori in valorile si politicile noastre pentru a construi o societate prospera pentru toti.

De aceea, înainte de a încheia, vă reamintesc, spre a fi mereu prezente în spiritele noastre în timpul dezbaterilor ce vor urma, principiile statuate prin Declaraţia de la Philadelphia:

1.    Munca nu este o marfa;

2.    Libertatea de expresie si de asociere este o conditie indispensabila pentru dezvoltare durabila;  

3.    Saracia, oriunde exista, constituie un pericol pentru prosperitatea tuturor.

4.    Lupta contra nevoilor trebuie purtata cu o energie neobosita de catre fiecare natiune si printr-un efort international continuu si concertat in care reprezentantii lucratorilor si cei ai angajatorilor se afla pe picior de egalitate cu reprezentantii guvernelor, participand la discutii libere si la decizii cu caracter democratic in vederea  promovarii binelui comun.

Dacă într-adevăr credem în aceste principii, aşa cum toţi declarăm, atunci a venit vremea în care trebuie să dovedim împreună acest lucru.

 

Doamnelor si domnilor delegati, va multumesc pentru atentie!

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]