FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Comunicat privind salariul minim pe economie


27 noiembrie 2011

Domnului Emil BOC,

Prim-ministrul României

 

Scrisoare deschisă

Domnule Prim-ministru,

Salariul minim pe economie garantat în plată trebuie, în primul rând, să reflecte valoarea muncii în relaţia dintre angajat şi angajator, dar trebuie, în acelaşi timp, să fie un instrument de stimulare a pieţii muncii şi o cale de eliminare a evaziunii fiscale. Mai mult, valoarea salariul minim pe economie este un instrument care poate aduce resurse suplimentare la bugetul de stat, prin realizarea unor contribuţii şi taxe suplimentare, dar şi de reducere a cheltuielilor la capitolul asigurări sociale. Valoarea salariului minim garantat în plată trebuie să ţină cont şi de evoluţia şi valoarea productivităţii muncii.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă reaminteşte că, în 2009, productivitatea muncii în industrie a fost de 12,50%, că în 2010 aceasta a crescut, faţă de 2009, cu încă 17,00%, iar în 2011, productivitatea muncii pe primele nouă luni ale anului, a fost mai mare cu 8,35% faţă de perioada similară din 2010. Deci avem o creştere a productivităţii muncii de 42,6% pe perioada 2009-trimestrul III 2011. Pe de altă parte, în intervalul 2009-trimestrul III 2011, inflaţia a crescut cu 19,75%.

Toate aceste date ar trebui să se regăsească în valoarea propusă să reprezinte creşterea salariului minim garantat în plată. Nu se poate trece cu vederea faptul că din 2010 valoarea salariului minim pe economie a fost îngheţată.

De menţionat că toate aceste date ne conduc la constatarea că valoarea reală a salariilor din îintreaga economie a scăzut, în perioada 2009- trimestrul III 2011, cu 15,30%.

Intenţia Guvernului, de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei încalcă sensul ideii de „salariu minim”. Acesta trebuie să reprezinte o sumă care să acopere cheltuielile coşului zilnic şi să permită salariaţilor să se întreţină.

Guvernul României, care a interzis publicarea periodică a acestui coş minim, confundă ideea de salariu minim cu aceea de ajutor social, ceea ce este în egală măsură şi umilitor şi ilegal, salariul minim trebuind să cuantifice munca depusă de fiecare lucrător.

CNS „Cartel ALFA” menţionează că o valoare reală a salariului minim, conform coşului minim calculat, ar trebui să se situeze la 1.100 de lei.

Motivaţia Guvernului prin care se susţine că, pentru respectarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, se doreşte încadrarea în suma de 7,2% din PIB a fondului de salarii pentru 2012 (când PIB creşte în 2012 faţă de 2011 cu 13,64%), este total nejustificată. Fondul de salarii a fost de 6122,28 mil. lei în 2010, iar în 2012 este prevăzut 6859,04 mil. lei. Să nu uităm că s-au făcut şi urmează să se facă concedieri de până la 300.000 persoane în perioada 2010-2012, şi în 2010 s-au făcut reduceri de salarii de cel putin 25%. Unde sunt şi unde dispar aceste sume economisite la fondul de salarii?

Să nu uitaţi domnule Prim-ministru, că datorită sectorului economic (concurenţial), creşterea salariului minim conduce la un venit suplimentar la bugetul de stat.

 

 

Domnule Prim-ministru,

 

CNS „Cartel ALFA” consideră că este necesară o analiză economică atentă care să urmărească apărarea intereselor lucrătorilor (care sunt exploataţi), apărarea interesului statului (acela de a colecta corect şi de a avea resurse pentru investiţii, renunţând la asistenţa socială pentru persoanele active), şi nu, dup[ cum pare, protejarea intereselor de campanie electorală ale partidelor aflate la putere: prin sponsorizări.

 

Domnule Prim-ministru,

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă atrage atenţia că rolul Guvernului nu este acela de a fi un proeminent exemplu de contravenient la lege, ci dimpotrivă, de a fi un model de respectare a legalităţii.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă reaminteşte că instituţia Consiliului Economic şi Social (CES) nu mai funcţionează legal ca un organism tripartit, ca urmare a retragerii tuturor celor cinci confederaţii sindicale reprezentative. În plus, nici societatea civilă nu este reprezentată conform legii. Mai mult, Legea nr.62/2011 la art. 78 alit.a) prevede că asigurarea cadrului de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat în plată este atribuţia Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS), aşa încât acesta trebuie întrunit pentru a se pronunţa asupra salariului minim garantat în plată. În aceste condiţii, intenţia de modificare a salariului minim garantat în plată, pentru anul 2012 numai prin avizul CES, este nelegală.

 

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă solicită să convocaţi de urgenţă Consiliului Naţional Tripartit ru  

În caz contrar Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” va contesta în instanţă  eventuala materializare într-o Hotărâre a Guvernului a intenţiei de modificare unilaterală a valorii salariului minim garantat în plată.

 

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS "Cartel ALFA"

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]