FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    CNS Cartel ALFA continuă manifestările de protest


22 martie 2010

 

 

 

COMUNICAT

 

CNS “Cartel ALFA” continuă manifestările de protest

în paralel cu participarea la negocierile cu Guvernul

 

 

Rundele de negocieri de săptămâna trecută de la Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, urmate de cele două întrevederi cu primul ministru al României şi miniştrii Finanţelor, Educaţiei şi Muncii (ce s-au derulat pe data de 19 şi 20 martie) au fost consecinţa acţiunilor revendicative organizate de Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” şi a discuţiilor purtate cu dl. Emil Boc în faţa Palatului Victoria, pe data de 12 martie a.c., cu ocazia desfăşurării acţiunii noastre de pichetare a sediului Guvernului, cât şi ulterior, în aceaşi zi, la sediul Executivului, în timpul derulării pichetului.

 

Rundele de negocieri purtate pe 19 şi respectiv 20 martie s-au axat pe revendicările exprimate anterior de CNS “Cartel ALFA” şi anume:

1.    Creşterea salariului minim.

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel ALFA” au solicitat creşterea salariului minim brut garantat în plată la 705 lei. Argumentele noastre au vizat faptul că Legea 330/2009 de salarizare unitară stabileşte coeficientul minim la această valoare (dacă în sectorul bugetar salariul este însă stabilit la valoarea de 705 lei, în sectorul economic el a rămas la 600 de lei, ceea ce crează o discriminare între sectorul bugetar şi cel privat), menţinerea unei pieţe a muncii gri şi a evaziunii fiscale prin plata pe cartea de muncă a salariului minim a unui număr foarte mare de lucrători (între 800.000 şi 1.000.000) şi continuarea acordării unor drepturi suplimentare neimpozabile. Argumentele noastre la acest subiect au vizat, de asemenea, raportul foarte mare existent între salariul minim şi salariul mediu pe economie, precum şi acordul semnat în urmă cu doi ani între Guvern şi sindicate pentru creşterea salariului minim până la atingerea unui procent de 50% din salariul mediu brut pe economie.

     La acest punct, partea guvernamentală a argumentat prin readucerea în discuţie a faptului că de salariul minim este legat ajutorul de şomaj. Un alt argument al Guvernului s-a referit la faptul că în companiile statului, aplicarea salariului minim propus ar duce la creşterea întregului fond de salarii prin propagarea datorată grilelor de salarizare din contractele colective de muncă. Partea guvernamentală a invocat şi necesitatea derulării unor noi runde de discuţii asupra acestui subiect cu patronatele.

 

S-a convenit de comun acord ca în termen de 30 de zile, partea guvernamentală să vină cu soluţii de decuplare a şomajului de salariul minim pe economie, Executivul să deruleze în acest interval discuţiile cu patronatele, precum şi căutarea soluţiilor de încadrare a companiilor aflate sub autoritatea statului în bugetele alocate pentru a se putea emite ulterior o Hotărâre de Guvern pentru stabilirea salariului minim la 705 lei.

 

 

2.    Îmbunătăţirea proiectului de lege a pensiilor.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” a susţinut în continuare mandatul stabilit de Comitetul Confederal referitor la vîrsta maximă de pensionare care trebuie să fie de 63 de ani (cel puţin pentru femei), nu 65 de ani cum propune Guvernul; scăderea vârstei de pensionare la femei pentru copii născuţi şi crescuţi cu 1 până la 3 ani, creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie şi rezolvarea problemelor pentru lucrătorii care se pensionează pentru condiţii speciale şi cele deosebite de muncă.

 

Reprezentanţii Guvernului susţin în continuare ca vârsta maximă de pensionare să fie atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi de 65 de ani, în schimb s-a convenit rezolvarea în totalitate a problemelor legate de condiţii deosebite şi speciale de muncă. Referitor la punctul de pensie s-a propus introducerea în textul legii a unui minim de 40% din salariul mediu pe economie sub care punctul de pensie să nu poată scădea, indiferent de modul de calcul al  acestuia.

 

Discuţiile asupra Legii 330/2009 începute vineri, au continuat sâmbătă, de la ora 12.00, în condiţiile în care la negocieri au fost prezenţi reprezentanţii tuturor confederaţiilor sindicale. Aceste discuţii s-au concretizat astfel:

-         s-a stabilit ca marţi, 23 martie, Guvernul să prezinte un proiect de act normativ prin care sumele “economisite” prin neacordarea drepturilor conferite de contractele colective de muncă şi hotărârile judecătoreşti să fie redistribuite în sistemul bugetar în mod echitabil, pe baza raportărilor ce urmează a fi primite în termen de maximum 45 de zile referitoare la drepturile salariale din decembrie 2009 şi drepturile salariale acordate în ianuarie 2010.

-         S-a convenit ca după discutarea acestui proiect de lege, să se organizeze consultări ale primului ministru cu reprezentanţii federaţiilor, pe sectoare bugetare, după un program ce va fi convenit.

 

În discuţiile cu primul ministru şi ceilalţi participanţi la întâlnire - respectiv ministrul Muncii, al Educaţiei şi cel al Finanţelor – a fost analizat şi proiectul  de lege privind protecţia funcţionarilor publici, propus de dl. Sebastian Oprescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică, afiliat CNS “Cartel ALFA”, hotărându-se aplicarea lui cât mai urgentă.

 

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” salută deschiderea primului ministru, a reprezentanţilor Executivului pentru rezolvarea revendicărilor. CNS “Cartel ALFA” ia însă în considerare lipsa unor perspective foarte clare de rezolvare a revendicărilor exprimate. Având în vedere dorinţa noastră de a demonstra Guvernului că problemele enunţate de noi sunt reale şi afectează din ce în ce mai mult viaţa şi traiul membrilor noştri de sindicat, CNS “Cartel ALFA” anunţă că va continua să deruleze toate manifestările de protest programate, în paralel cu participarea la toate întâlnirile necesare finalizării pozitive a negocierilor cu reprezentanţii Executivului.

 

Cât despre incidentul părăsirii sălii din cadrul primei runde de negocieri de vineri, 19 martie, derulată la sediul Ministerului Muncii, de către unii lideri de confederaţii sindicale, menţionăm că acesta nu a avut nici o legătură cu revendicările, fiind doar o neînţelegere legată de numărul de participanţi la întrevedere. De altfel, întâlnirea de vineri a început prin contestarea, de către celelalte confederaţii sindicale a delegaţiei CNS “Cartel ALFA” care a avut în final în sală trei reprezentanţi, în loc de doi. De reţinut faptul că un membru al delegaţiei noastre, dl. Sebastian Oprescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică, a fost invitatul special al primului ministru pentru a prezenta şi discuta proiectul de lege privind protecţia funcţionarilor publici. La insistenţele primului ministru, ca dl. Oprescu să rămână pe întreg parcursul discuţiei de la Ministerul Muncii, preşedinţii CSDR şi CNSLR Frăţia au considerat că trebuie să părăsească întâlnirea respectivă. La întâlnire au rămas membrii delegaţiilor CNS “Cartel ALFA”, BNS, Meridian şi preşedintele FSLI, afiliată CSDR. Reprezentanţii CNS “Cartel ALFA” au preluat sarcina de a prezenta revendicările în discuţie, considerând că plecarea celorlalţi colegi este întâmplătoare şi că aceştia vor reveni şi vor participa la celelalte întâlniri, păstrând astfel ideea de solidaritate sindicală. Fapt care s-a şi întâmplat, toţi liderii de confederaţii sindicale participând la întâlnirea de sâmbătă, a doua zi a negocierilor.

 

Bogdan Iuliu HOSSU

Preşedinte CNS „Cartel ALFA”

 

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]