FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Comunicat CSN Cartel Alfa referitor la concedierile colective


14 decembrie 2009

COMUNICAT 

  14.12.2009

CONCEDIERILE COLECTIVE DE LA CFR MARFĂ

SE DATOREAZĂ “BĂIEŢILOR DEŞTEPŢI

 

 

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” constată faptul că, deşi actualul guvern nu a luat nici o masură de combatere a crizei, promovează concedieri prin încălcarea gravă a prevederilor legale şi ale contractelor colective de muncă la nivel superior, fără ca angajaţilor să li se ofere nici un fel de protecţie socială. Un exemplu tipic este reprezentat de anunţul transmis către Federaţia Mecanicilor de Locomotivă (FML) care a intrat recent în posesia programului de concediere colectivă elaborat de SNTFM CFR Marfă SA şi aprobat de conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a 6380 de salariaţi în condiţiile ilegale enumerate mai sus. În plus, decizia a fost luată prin ignorarea dialogului social, stabilit de lege, şi cu o lipsă totală de respect faţă de partenerii sociali.

 Disponibilizările ce se intenţionează a fi operate la CFR Marfă vin după o serie întreagă de măsuri ce stau sub semnul penalului: diferitele conduceri ale Ministerului Transporturilor, sub oblăduirea primilor miniştri, au promovat o politică sistematică în favoarea propriilor interese (fie prin acordarea de active unor companii private pe un euro, fie prin încheierea unor parteneriate cu anumiţi “băieţi deştepţi”), aceasta în vreme ce în modernizarea şi înnoirea parcului nu s-a investit aproape nimic. De peste un deceniu şi jumătate se fac speculaţii economico-financiare pe spinarea transportului feroviar ajungându-se până la impunerea plăţii taxei de drum auto la combustibilul folosit pe calea ferată; patrimoniul CFR a fost administrat deficitar, un exemplu clar fiind aşa-zisa „privatizare” prin pierdere a hotelului Astoria.

 În vreme ce ni se spune că actualul guvern nu este responsabil de criza economico-financiară, ne vedem obligaţi să constatăm că, din păcate, executivul nici nu a făcut nimic să diminueze acest fenomen. Iar astăzi, singurii responsabili rămân salariaţii care trebuie să plătească toate aceste măsuri haotice, ilegale, abuzive ce au fost promovate de-a lungul anilor de conducerile succesive ale Ministerului Transporturilor, prin scaderea salariilor, condiţii precare de lucru şi pierderea sistematică a locurilor de muncă. De aceea, disponibilizarea propusă Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă şi celorlalţi parteneri sociali, prin nerespectarea prevederilor legale, nu reprezintă decât o nouă acţiune al cărei scop este evident: rezolvarea încă o dată a afacerilor „băieţilor deştepţi” sau chiar „pregătirea” SNTFM CFR Marfă pentru o privatizare cu ţintă stabilită în favoarea aceloraşi „băieţi deştepţi”.

 Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” cere de urgenţă reanalizarea situaţiei la CFR MARFĂ şi solicită ministrului Transporturilor şi Infrastructurii să dispună de urgenţă retragerea proiectului de concediere colectivă datorită faptului că administraţia nu a consultat în prealabil sindicatele, conform prevederilor legale, şi nu a pus la dispoziţia acestora toate informaţiile relevante în legătură cu necesitatea concedierii colective. Susţinem solicitarea Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă de a fi abordate, la masa negocierilor, cu federaţiile sindicale reprezentative, toate măsurile ce afectează în mod dramatic drepturile şi viitorul profesional al salariaţilor din sistemul feroviar pentru a găsi cele mai bune soluţii posibile în actualul context.

 

                                         Preşedinte CNS “Cartel ALFA”,

                                         Bogdan Iuliu Hossu

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]