FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Replică la atacurile de pe site-ul MC


18 martie 2008

    Federaţia Mecanicilor de Locomotivă a considerat până în acest moment că nu merită să acorde atenţie şi eforturi unei serii de zbateri şi atacuri ale conducerii Federaţiei Naţionale Feroviare Miscare Comercial (FNFMC), publicate pe site-ul propriu, la adresa instituţiei noastre.

    În momentul în care aceste atacuri ocupă majoritatea spaţiului unei conferinţe de presă a cărei temă era greva declarată de FNFMC, ne vedem nevoiţi să facem o serie de precizări, punându-ne în acelaşi timp întrebarea dacă mobilul conflictului îl constituie drepturile salariaţilor sau prilejul de a demara o răfuială publică la adresa conducerii Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

    În primul rând, referitor la conflictele de muncă în derulare, Federaţia Mecanicilor de locomotivă nu a declanşat conflictul de muncă la CFR Marfă întrucât la această societate era depus spre înregistrare actul adiţonal la Contractul colectiv de muncă valabil până la sfîrşitul anului 2008. Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a Municipiului Bucureşti a înregistrat documentul cu data de 1 februarie 2008, dată de la care curg noile drepturi salariale pentru personalul CFR Marfă.

    Federaţia Mecanicilor de Locomotivă face în momentul actual demersiri ca aceleaşi drepturi care sunt acum legal în vigoare la CFR Marfă să fie aplicate şi la CFR Călători şi CN CFR SA, precum şi la filialele societăţilor feroviare unde avem membri de sindicat.

    În aceste condiţii, în care nu mai există motive de conflict la CFR Marfă, procedural nu se poate declanşa greva. Se pare că acest lucru nu a fost înţeles de colegii de la FNFMC în ciuda experienţei sindicale pe care ar trebui să o aibă.

    Cinstit este să ne aducem aminte că în momentul în care FML a declarat greva generală în data de 8 iunie 2005, Federaţia MC şi-a amânat greva planificată să înceapă în aceeaşi zi şi a rămas timp de două săptămâni simplu spectator la conflictul respectiv. La vremea aceea, nu am comentat pasivitatea colegilor noştri şi nu am legat-o de informaţiile referitoare la preşedintele Federaţiei MC care apăreau în presă, dezvăluind ilegalităţi comise de acesta.

    Acuma, după aproape trei ani de la acele evenimente, FNFMC afirmă cu neruşinare că FML şi-ar fi manipulat membrii de sindicat să stea 23 de zile în grevă în anul 2005.

    Dacă, aşa cum se încearcă să se insinueze, FML ar fi fost vulnerabilă în faţa administraţiilor, atunci, într-adevăr, ar fi manipulat să nu se facă grevă, numai că din contră, FML şi-a chemat oamenii la luptă, a rezistat 23 de zile în grevă şi ar fi rezistat şi mai mult dacă justiţia nu ar fi fost în final influenţată politic.

    Dacă FML ar fi fost vulnerabilă în faţa administraţiilor, ar fi semnat în septembrie 2005 contracte colective de muncă cu salarii îngheţate, alături de colegii lor din MC, dar nu a făcut-o, renunţând la toate drepturile convenite prin CCM, devenind, în situaţia de nesemnatară a CCM, ţinta unor şicane şi discriminări murdare la originea cărora se aflau chiar colegii sindicalişti de la MC.

    Dacă FML ar fi fost vulnerabilă, nu s-ar fi judecat cu Guvernul României, anulând două hotărâri de guvern, respectiv HG 817/2005 şi HG 917/2005, documente care stabileau strategia Guvernului pe termen lung în sistemul froviar.

    Ce nemulţumiri mai are FNFMC? Bănuim că nu le-a picat bine faptul că FML a impus transparenţă totală în relaţia cu firmele furnizoare de tichete de masă, şi că a obligat compartimentele responsabile să returneze o serie de livrări de echipamente de protecţie care nu corespundeau din punct de vedere al  parametrilor contractuali. Firmele implicate, erau probabil în relaţii de colaborare” cu FNFMC.

    Şi pentru că nu sunt în stare să susţină o confruntare de idei cu FML sau conducerea acesteia “colegii” de la FNFMC au descoperit America precum Columb acum câteva secole. Şi anume au descoperit o firmă în care printre acţionari se află, atenţie, nu membri din conducerea fml, ci terţe persoane. De parca legislaţia specifică şi Constituţia ar interzice să cumperi acţiuni unde consideri necesar şi să te asociezi cu cine vrei.

    Iată însă că FML nu este şi nu va fi vulnerabilă în faţa administraţiilor feroviare, FML a fost şi va rămâne activă, incisivă, consecventă şi tenace în apărarea drepturilor membrilor săi. Acest lucru, în loc să ducă la apropiere, se pare că stârneşte complexe de inferioritate în mintea anumitor lideri din conducerea FNFMC.

    Ţinând cont de perioada grea prin care trece sistemul de transport feroviar, având negocierile colective blocate şi un executiv care insistă să privatizeze CFR Marfă, FML consideră că toate energiile şi canalele de informaţii publice ale sindicatelor trebuiesc utilizate în scopul protejării drepturilor membrilor de sindicat şi nu pentru răfuieli copilăreşti care nu au nici o legătură cu sindicalismul adevărat.

 

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]