FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Inginerii CFR acuză dezastrul căilor ferate - articol de Mirabela Tiron


2 iunie 2011

Inginerii CFR acuză dezastrul căilor ferate. Simbolul decăderii infrastructurii feroviare este linia Bucureşti - Giurgiu, prima īnfiinţată īn Romānia, care de şase ani este īnchisă

Articol de Mirabela Tiron publicat īn Ziarul Financiar

 

Linia Bucureşti - Giurgiu este īntreruptă din cauza prăbuşirii podului de la Grădiştea. De atunci podul nu a fost reparat şi linia nu funcţionează

Situaţia īn care au ajuns căile ferate din Romānia īn ultimii 20 de ani este de-a dreptul dramatică din cauza dezinteresului Guvernului, absenţei unei strategii coerente şi a slabei finanţări a infrastructurii feroviare, apreciază inginerii feroviari din Romānia, dar şi oficialii Asociaţiei Generale a Inginerilor din Romānia (AGIR) īntr-un memoriu.

Demersul inginerilor de-a scrie un memoriu vine īn condiţiile īn care sistemul de cale ferată se degradează continuu, nefuncţionarea acestuia atră­gānd consecinţe grave īn toate sectoarele economice, dar şi īn plan social.

"Găsim infrastructura feroviară īntr-o situaţie pe care o putem caracteriza ca similară uneia postbelice.

Nu vedem demarată nicio strategie de reabilitare a acestui sistem vital şi cu atāt mai mult de iniţiere a unor programe concrete, cu măsuri īn consecinţă", apreciază inginerii romāni. La starea dezastruoasă īn care se află căile ferate a contribuit politizarea excesivă a echi­pelor din conducerea societăţilor fero­viare, deci lipsa de continuitate şi experienţa "dis­cutabilă" a unor manageri numiţi pe criterii politice (15 directori a avut CFR SA din 1998 pānă anul trecut).

Principale linii de cale ferată precum Bucureşti - Giurgiu, prima īnfiinţată īn Romānia şi situată pe coridor paneuropean, linia Braşov - Sibiu sau Buda - Slănic Prahova continuă să fie īnchise, īn timp ce lucrările de īntreţinere pe linii ca Bucureşti - Constanţa se desfăşoară foarte lent.

"Este de netolerat să se ţină timp de cinci-şase ani īnchise aceste linii (linia Bucureşti - Giurgiu - n. red.). Mă īntreb cum este posibil acest lucru. Guvernele īşi vor reproşa starea căilor ferate romāne", apreciază Daniel Dăianu, economist.

Căile ferate romāne primesc de la buget mai puţine subvenţii decāt administraţia drumurilor, cu toate că tendinţa īn Uniunea Europeană este de īncurajare a transportului pe calea ferată, mult mai nepoluant şi mai sigur. Anul trecut s-au alocat doar 50 de milioane de lei (12,5 mil. euro) pentru lucrări de reparaţii şi īntreţinere a căii ferate, o sumă de cinci ori mai mică decāt cea primită de drumuri.

 

Apel disperat al inginerilor romāni

Cum toţi banii merg la şosele şi autostrăzi, inginerii romāni atrag atenţia asupra situaţiei īn care se află calea ferată romānă, cea care a ridicat Romānia cāndva. Ceferiştii se plāng de acest tratament discriminatoriu şi cer o strategie clară de relansare a căii ferate.

"Neglijată, dezorganizată, subfinanţată şi uneori furată, calea ferată romānă s-a prăbuşit continuu īn ultimii 20 de ani, īncāt vor trebui mulţi ani şi sume importante ca să īşi revină şi să īşi recapete locul pe care īl merită īntr-o economie naţională īn curs de integrare europeană", susţin inginerii feroviari.

Īn ultimii 20 de ani, sistemul feroviar a trecut printr-un continuu proces de reforme. Dintre acestea, cea mai drastică a fost spargerea căilor ferate īn 1998, la sfaturile Băncii Mondiale, care a condiţionat astfel finanţarea deficitului bugetar al Romāniei. Această reformă a dus la divizarea Căilor Ferate Romāne. La acea dată au apărut cinci companii: CFR Călători, CFR Marfă, CFR SA (infrastructură), Societatea de Servicii de Management Feroviar şi Societatea de Administrare a Activelor Feroviare. Şi īn Austria, Germania sau Franţa s-au reorganizat căile ferate, īnsă acestea s-au menţinut īntr-o structură centralizată, sub formă de holding. Īn prezent, societatea Căile Ferate Romāne nu mai are un institut de proiectări propriu, ateliere de reparat material rulant, constructor propriu, apelānd la operatori privaţi, după cum susţin inginerii romāni. Mai mult, CFR nu mai are nici măcar sediu (Palatul CFR).

"De ce īn Austria, Franţa, Germania căile ferate s-au menţinut īntr-o structură centralizată, sub formă de concern sau holding, păstrāndu-şi toate activităţile amintite mai sus", se īntreabă inginerii.

Din cauza subfinanţării lucrărilor de īntreţinere a infrastructurii feroviare, starea acesteia s-a degradat continuu, ceea ce a dus la reducerea vitezei de circulaţie.

Cu peste 1.000 de puncte periculoase, viteza medie a trenurilor este de aproape 50 de kilometri pe oră pe ansamblul reţelei feroviare. Dacă īn 1990 un tren rapid ajungea de la Bucureşti la Iaşi īn cinci ore şi 40 de minute, īn prezent acelaşi tren parcurge distanţa de 406 kilometri īn şapte ore şi 16 minute. Această situaţie este valabilă pentru mai multe rute. Lungimea reală de exploatare a reţelei CFR este de 11.007 kilometri (dintr-un total existent de 13.427 de kilometri), iar procentul liniilor scadente la reparaţii este de 50,8%.

Pānă īn 2007 fondurile alocate pentru lucrările de reparaţii au fost īn medie la nivelul de 14% din necesarul solicitat anual şi prevăzut īn contractele dintre CFR SA şi Ministerul Transporturilor, iar īn ultimii trei ani au fost la nivelul de 5-8% din necesar.

"Calea ferată a fost supusă unui tra­tament discriminatoriu prin inechitatea distribuirii fon­durilor de investiţii ale Mi­nisterului Trans­porturilor", susţin inginerii feroviari. Oficialii MTI nu au transmis niciun răspuns la soli­citarea ZF cu privire la alocarea fondurilor.

George Buruiană, peşedintele Asociaţiei Transportatorilor Feroviari din Romānia (ATFER), susţine că īn timp ce UE recomandă ca transportul de marfă să fie īndrumat spre modurile de transport "verzi", adică pe apă şi pe calea ferată, Guvernul Romāniei face efor­turi susţinute pentru a promova transportul auto. Romānia alocă doar 147 de euro pe kilometru de cale ferată, de 58 de ori mai puţin ca Bulgaria.

"Dezastrul este produs de dezinteresul guvernelor faţă de calea ferată, concretizat prin lipsa totală de finanţare a infrastructurii feroviare şi a implementării unei strategii coerente a transportului de marfă şi călători", afirmă Buruiană.

El susţine că ultimele date disponibile de la Comunitatea Companiilor Europene de Cale Ferată şi Infrastructură (CER) arată că īn 2006, de exemplu, pentru fiecare kilometru de infrastructură feroviară Germania cheltuia īn medie aproape 125.000 de euro, Franţa īn jur de 191.000 de euro, Austria aproape 65.000 de euro, Ungaria circa 70.511, iar Bulgaria 8.500 de euro. Romānia aloca doar 147 de euro, fiind pe ultimul loc īn rāndul ţărilor europene.

"S-au făcut contribuţii nesemnificative la cheltuielile cu īntreţinerea şi funcţionarea normală a căii ferate. Dacă īn Romānia s-au alocat īn ultimii ani īn medie 5% din totalul fondurilor Ministerului Transporturilor, īn Franţa, Austria, Germania, Anglia se alocă 50%-60% din fondurile aflate la dispoziţia ministerului transporturilor", susţine Bu­ruiană.

Infrastructura feroviară neīntreţinută a afectat atāt traficul de marfă cāt şi pe cel de călători, aducānd pierderi companiilor CFR Marfă şi CFR Călători.

"Ca urmare a infrastructurii feroviare aceste CFR Călători şi CFR Marfă nu au mai putut să īşi onoreze obligaţiile financiare faţă de CFR SA, care administrează infrastructura feroviară, iar aceasta nu a mai putut efectua īntreţinerea şi reparaţiile necesare. Ne īnvārtim īntr-un cerc vicios", spun inginerii.

Transportul de mărfuri pe cale rutieră deţine o cotă de 60% pe piaţa romānească, īn timp ce transportul pe cale ferată are o cotă de 19,4%, restul fiind deţinut de transportul fluvial. Īn 2003, transportul feorviar avea o cotă de piaţă de 30%.

"Īn UE transportul de marfă pe calea ferată se relansează, īnsă īn Romānia avem probleme cu infrastructura feroviară, pentru că nu au fost reparate căile ferate. CFR are componente care pot fi profitabile, cum ar fi societatea CFR Marfă", susţine Daniel Dăianu. Cu toate acestea, CFR Marfă, ce a raportat pierderi de 84 milioane de euro anul trecut, a ajuns la o cotă de piaţă de 49,26% anul trecut, īn timp ce operatorii privaţi feroviari au crescut pānă la o cotă de 50,74%, potrivit ATFER.

 

Problemele căilor ferate romāne

  • Linii principale de cale ferată ţinute īnchise de cāţiva ani

Linia Bucureşti - Giurgiu, situată pe coridorul IX paneuropean, a fost īnchisă din cauza podului de peste Argeş, de la Grădiştea, căzut la inundaţiile din 2005. După şase ani de la căderea podului, autorităţile nu au redeschis-o. O lată linie īnchisă este Braşov - Sibiu, ţinută aşa de la căderea podului de la Cārţa. Şi linia Buda - Slănic Prahova este īnchisă după căderea podului de la Poiana Slănic.

  • Se circulă cu viteză mai mică după lucrări de 225 mil. euro pe coridorul paneuropean Constanţa - Bucureşti - Braşov - Sighişoara - Simeria - Curtici

După ce s-au cheltuit 225 de milioane de euro pe primul tronson modernizat Bucureşti - Cāmpina (96 km), pentru a se obţine viteza de 160 km pe oră, astăzi se circulă cu viteze mai mici decāt īnainte de modernizare, respectiv cu 120 km pe oră şi trei limitări de viteză permanente (de 70 km pe oră faţă de 140 km pe oră anterior). Această situaţie a fost cauzată de neexecutarea lucrărilor de īntreţinere curentă a tronsonului modernizat. După modernizarea unui tronson, este obligatoriu să se asigure lucrări de īntreţinere periodice, costul acestora fiind direct proporţional cu viteza de circulaţie pe tronsonul modernizat.

  • Nici acum podurile dunărene de pe linia Bucureşti - Constanţa nu au documentaţia de execuţie

Pe linia Bucureşti - Constanţa (238 km) ritmul executării lucrărilor este foarte lent, iar principalele poduri, cele dunărene şi cel de peste Calea Griviţei, nu au documentaţia de execuţie şi nici finanţarea asigurată. Lent avansează lucrările şi pe linia Cāmpina - Predeal.

  • Tronsonul Braşov - Sighişoara - Simeria, de patru ani īn studiu de fezabilitate

Īn ceea ce priveşte porţiunea Braşov - Sighişoara - Simeria - Curtici, s-au pierdut aproape patru ani pentru reconsiderarea studiilor de fezabilitate, īn special īn ceea ce priveşte lungimea porţiunilor de linie pentru a se circula cu 160 km pe oră.

  • Lucrări īntārziate pe coridorul IV A paneuropean: Arad - Timişoara - Craiova - Calafat

După ce circa cinci ani s-a obstrucţionat amplasarea podului de peste Dunăre dintre Calafat şi Vidin din dorinţa de a lungi parcursul trenurilor de tranzit pe reţeaua CFR, īn vederea obţinerii unor venituri mai mari, acum există riscul nefinalizării lucrărilor. Inginerii feroviari susţin că ar trebui urgentate lucrările, inclusiv cele privind modernizarea şi electrificarea liniei Craiova - Calafat pentru a creşte traficul.

  • Nicio mişcare pe coridorul paneuropean Ungheni - Iaşi - Paşcani - Buzău - Bucureşti - Giurgiu (595 km)

Acest coridor nu a fost īncă "atacat", după cum susţin inginerii feroviari. Cel puţin tronsonul Bucureşti - Giurgiu ar fi trebuit, dacă nu modernizat, redat īn exploatare prin repararea şi finalizarea podului de peste Argeş, de la Grădiştea. Din această cauză, de cinci ani trenurile internaţionale de călători circulă spre şi dinspre Bulgaria pe ruta ocolitoare, prin Videle. Fiecare zi de īntārziere a lucrărilor la pod măreşte costurile de punere īn funcţiune din cauza faptului că unele piese īncep să ajungă la fier vechi. Preţul prevăzut īn proiect pentru finalizarea lucrărilor la pod este de 140 mil. euro.

  • Linia Vālcele - Rāmnicu Vālcea, abandonată

Linia Vālcele - Rāmnicu Vālcea, o alternativă mai scurtă pentru trecerea Carpaţilor faţă de linia Cāmpina - Braşov, a fost abandonată īn 1990 şi nici pānă acum nu s-au finalizat lucrările de modernizare.

  • Ritm scăzut de electrificare a liniilor de cale ferată

Situaţia nu este mai bună nici īn ceea ce priveşte ritmul de electrificare a liniilor. Linia Barboşi - Tecuci - Doaga, contractată din 1988 cu ISAF (Societatea de Semnalizări şi Automatizări Feroviare), nu a fost nici pānă acum finalizată. A mai rămas īn lucru o porţiune de 20 de kilometri īntre Iveşti şi Doaga, din cauza căreia nu se poate exploata electric linia Galaţi - Barboşi - Tecuci - Mărăşeşti (104 km). Din cauza sustragerii de piese şi materiale, īn acest timp se degradează porţiunea lucrată.

  • Nicio finanţare pentru electrificarea liniei Cluj - Oradea - Episcopia Bihorului

Linia Cluj - Oradea - Episcopia Bihorului (165 km), considerată o prioritate, nu are finanţare asigurată, deşi ar fi trebuit să fie finalizată īnaintea īnceperii lucrărilor pe coridorul Braşov - Simeria - Curtici, pentru a putea asigura preluarea trenurilor de marfă spe frontiera vestică. Există şi programe pentru electrificarea altor 20 de linii sau tronsoane printre care Craiova - Calafat (108 km), Oradea - Halmeu (150 km), Arad - Oradea (120 km), Timişoara - Stamora Moraviţa (56 km) şi alte linii.


 

 

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu īntrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]