FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    La Mulţi Ani, Depoul Buzău!


15 decembrie 2006

Depoul de Locomotive Buzău a īmplinit, pe 30 octombrie 2006, 125 de ani de existenţă feroviară. Cu acest prilej, a ieşit de sub tipar o monografia "Depoul Buzău - Repere īn timp",  scrisă de inginerul Radu Bellu de la Regionala de Căi Ferate Braşov. Un om pentru care calea ferată īnseamnă totul, preocupat pānă la cele mai fine detalii de istoria acestui mod de transport, care a fost motorul dezvoltării industriale īn Europa, Radu Bellu nu este la prima şi, sperăm noi, nici la ultima lucrare monografică de acest fel, reuşind īntotdeauna să evoce evenimente de o importanţă deosebită pentru tradiţia feroviară romānească.

Pe lāngă date generale legate de evoluţia căilor ferate īn Romānia, monografia Depoului de Locomotive Buzău surprinde, pornind de la īnfiinţare īn 1881, aspectele esenţiale ale activităţii acestei unităţi feroviare, peste care au trecut două războaie mondiale şi două schimbări de regim politic, şi īn contextul evoluţiei tehnice a mijloacelor de tracţiune de la romantica locomotivă cu abur şi pānă la moderna locomotivă electrică.

Vineri 15 decembrie au fost organizate o serie de manifestări pentru sărbătorirea aniversării Depoului Buzău. Īn debutul acestora, īn sala Teatrului "George Ciprian" din Buzău s-au adunat actuali şi foşti lucrători feroviari ai Depoului Buzău, ai Sucursalei Marfă Galaţi, ai CFR Marfă,ai căilor ferate aşa cum au fos ele organizate īn trecut. A fost lansată monografia amintită, au fost momente prielnice pentru depănarea de amintiri şi pentru revederea vechilor prieteni.

Prezent la manifestări, dr. ing. Nicolae Ionescu, preşedinte al fostei SNCFR īnainte de divizare, si-a amintit cu emoţie de viaţa din Depoul Buzău cu care a luat contact īncă din copilărie, dar mai ales de extraordinarul spirit tehnic al veteranilor feroviari, adevăraţi pionieri ai tradiţiei industriale naţionale, oameni care depuneau pasiune atāt īn meseria lor, cāt şi īn viaţa de zi cu zi.

A urmat, la sediul depoului, īn prezenţa directorului general al CFR Marfă, ing. Liviu Bobar, dezvelirea unei plăci comemorative cu ocazia aniversării celor 125 de ani de existenţă a unităţii.

Comemorarea s-a īncheiat prin punerea īn circulaţie a uniu tren de epocă pe relaţia Buzău-Verneşti şi retur, remorcat de bătrāna dar īncă viguroasa locomotivă cu abur 230_516, care i-a transportat pe participanţi īnapoi īn timp cu 50 de ani, pe cānd această maşină era īn anii săi de glorie. Nepoatele contemporane ale bătrānei veterane, trecānd cu treburile lor pe lāngă ea,  si-au salutat respectuos străbunica iar ea, la rāndu-i , le-a mulţumit īntorcāndu-le semnalele de fluier īnsoţite de nori de fum de cărbune.

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu īntrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]