FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Revendicari Miting 24 Mai


                                     

 

            Excelenţei Sale, Călin Popescu Tăriceanu,

            Prim Ministru al României

            Confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, B.N.S., CNS „Cartel ALFA”, C.N.S.L.R.. – Frăţia şi C.S.D.R. vă înaintează o listă de revendicări a căror rezolvare  oferă premise certe de obţinere a păcii sociale atât de necesare efortului comun de integrare în Uniunea Europeană.

Am structurat lista noastră pe câteva domenii pentru a uşura constituirea grupurilor de  lucru şi ajungerea într-un interval de timp rezonabil, la soluţii reciproc avantajoase.

 

1.      Politici salariale

1.1.            Stabilirea de urgenţă, împreună cu partenerii sociali, a unui mecanism de fundamentare a salariului minim astfel ca din 2007, acesta să ajungă la echivalentul în lei RON a 180 Euro.

1.2.            Obiectivul pentru anul 2007, este atingerea unui raport intre salariul minim si salariul mediu de cel putin 50%. Salariul mediu net va trebui sa fie de cel putin 1200 lei RON. În acest scop, cerem Guvernului următoarele:

a)      adoptarea unor politici fiscale şi complementare de natură a asigura mediul propice în economie, pentru atingerea obiectivului enunţat;

b)      stabilirea unei politici valutare bazata pe evolutia euro pe piata europeana, in vederea evitarii fluctuatiilor speculative a monedei nationale care duc la scaderea puterii de cumparare si pierderea locurilor de munca;

c)      modificarea unitara a legii salarizării bugetarilor pentru ca şi în acest domeniu să se asigure corelarea salariilor cu obiectivul propus.

 

2.      Politici în domeniul utilităţilor

2.1.            Stabilirea unor politici privind creşterile de preţuri la gaze, energie electrică şi termică, apă şi combustibili, pentru asigurarea transparentei in costuri, pentru acoperirea costurilor reale si eliminarea profiturilor nejustificate prin suprataxarea drastica a acestora. Negocierea cu partenerii sociali a masurilor de atenuare a impactului generat de cresterea preturilor la utilitati prin compensarea acestora cu stabilirea valorii si adresabilitatii lor.

2.2.            Adoptarea de măsuri ferme de combatere a speculei şi concurenţei neloiale pe piaţa furnizorilor de utilităţi.

  

3.      Politici de ocupare a forţei de muncă

3.1.            Adoptarea unor politici de ocupare a forţei de muncă cu relevanţă în:

a)        creşterea numărului de locuri de muncă din economie prin stimularea dezvoltării economice şi a mediului investiţional;

b)       deblocarea posturilor din administraţia publică în vederea diversificării serviciilor oferite cetăţeanului şi craeşterii calităţii acestora;

c)        îmbunătăţirea cadrului de formare profesională, în directă corelare cu necesităţile de dezvoltare economică a României

3.2       O politica de reducere a parafiscalitatii si a cheltuielilor nejustificate la operatorii economici .

 

4.      Politici industriale

4.1.            Stabilirea unor strategii care să asigure o dezvoltare economică echilibrată a României, prin:

a) Stimularea investitiilor in sectoarele care sunt potentiali vectori de dezvoltare si de generare de noi locuri de munca;

b) măsuri de sprijin a unor sectoare industriale ce se confruntă cu concurenţă neloială pe piaţă, cum sunt:

-         industria textilă şi a confecţiilor; stimularea trecerii de la producţia în lohn la producţia proprie;

-         industria mobilei şi prelucrării lemnului;

c) adoptarea unui set de masuri, in contextul integrarii europene, care sa conduca la modernizarea agriculturii si a industriilor conexe si la cresterea competitivitatii acestora.

4.2. Stimularea cercetării stiinţifice şi a dezvoltării tehnologice.

 

5.      Cadrul legislativ în domeniul relaţiilor industriale

5.1. Urgentarea demersurilor pentru modificarea şi adoptarea cadrului legislativ necesar transpunerii dispoziţiilor Codului Muncii şi a corpului de Directive ale UE în materie. În acest sens, solicităm:

a)      modificarea Legii contractului colectiv de munca;

b)      modificarea Legii soluţionării conflictelor de muncă in doua etape: I – acceptarea initiativei parlamentare de corectare a legii, II – construirea unei noi legi;

c)      înfiinţarea Tribunalelor Muncii ca entităţi distincte, cu precizarea competenţelor, procedurilor, gradelor de jurisdicţie şi a statutului  Asistenţilor Judiciari.

5.2. Modificarea cadrului legislativ si institutional in baza caruia functioneaza inspectia muncii în vederea combaterii eficiente a muncii la negru şi a raporturilor de muncă ascunse.

5.3. Îmbunătăţirea cadrului legal privind dialogul social şi implementarea riguroasă a acestuia.

5.4. Eliminarea restrictiilor din legea bugetului de stat in aplicarea legii tichetelor de masă.

5.5. Revizuirea Statutului funcţionarilor publici în sensul eliminării oricăror discriminări legate de apartenenţa la sindicat.

5.6 .Adoptarea unor masuri grabnice in vederea corectarii deficientelor in materia relatiilor industriale, semnalate in Raportul Comisiei Europene din 16 mai 2006.  

 

6.      Politici în domeniul social

6.1.            Modificarea legii pensiilor in vederea majorarii valorii punctului de pensie (cel putin la 45% din salariul mediu brut pe economie).

6.2.            Eliminarea privilegiilor acordate unor pensionari din pilonul I de pensii (pensia publica), transferarea fondurilor speciale, sub aspectul resurselor si al obligatiilor catre fondului public de pensii, aplicarea universala a legii la colectare si beneficii si reintroducerea  si aplicarea unui sistem unic de calcul al pensiei publice pentru toţi cetăţenii, indiferent de data pensionarii lor.

6.3.            Transferarea la bugetul de stat a platii tuturor drepturilor de asigurari sociale, altele decat pensiile, acoperite astazi din din fondul de pensii.

6.4.            Promovarea pilonilor II si III de pensii, avand ca obiectiv protejarea intereselor participantilor, care sa conduca la asigurarea unui nivel de trai decent pensionarilor.

6.5.            Consultarea organizaţiilor pensionarilor legal înregistrate, anterior oricăror decizii privind problematica specifică.

6.6.            Adoptarea masurilor necesare pentru transpunerea in practica a cadrului legal si institutional in privinta bolilor profesionale si riscului de accidente de munca.

6.7.            Asigurarea resurselor financiare pentru facilitarea accesului la medicamente gratuite şi compensate pe parcursul întregii luni.

 

 

CNS „Cartel ALFA”         Blocul National Sindical          CSDR                    CNSLR-Fratia

Presedinte                   Presedinte                            Presedinte             Presedinte

Bogdan Iuliu Hossu       Dumitru Costin                      Iacob Baciu           Marius Petcu

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]