FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    CFR Călători


CATRE

SOCIETATEA NATIONALA DE TRANSPORT FEROVIAR DE CALATORI „CFR CALATORI” SA

DOMNULUI DIRECTOR GENERAL ING. ALEXANDRU NOAPTES

In conformitate cu prevederile art.12 – 14 din Legea nr. 168/1999, privind solutionarea conflictelor de munca, va instiintam ca urmare a nerealizarii acordului privind incheierea CCM pe anul 2005/2006, ca in cadrul societatii pe care o conduceti, exista premisele declansarii unui conflict de munca privind interesele cu caracter economic si social ale membrilor de sindicat din organizatiile sindicale afiliate la FML din Romania.

Revendicarile formulate de reprezentantii federatiei noastre, in perioada negocierilor CCM de cel mult 60 zile stabilita de Legea nr. 130/1996 republicata, respectiv 25 ianuarie 2005 – 25 martie 2005, perioada in care nu s-a realizat acordul intre parti, sunt urmatoarele:

I. Starea necorespunzatoare a conditiilor de munca pentru salariatii din cadrul SNTFC „CFR CALATORI” SA.

Motivare

Starea tehnica depasita a parcului de locomotive, ( imbatranit, vechimea medie 26 ani ), influentand in mod direct conditiile de munca a personalului de locomotiva.

Starea precara a dormitoarelor de odihna a personalului de locomotiva la cap de sectie.

Starea total necorespunzatoare a conditiilor de lucru din atelierele reparatoare.

Imposibilitatea normalizarii conditiilor de munca in anul 2005, datorita diminuarii cu aproximativ 50% a fondurilor destinate imbunatatirii conditiilor de munca.

Propuneri de solutionare

Dotarea parcului cu echipamente (tehnologie) din ultima generatie, care sa conduca la eliminarea factorilor de risc si a imbolnavirilor profesionale.

Sustinerea cu resurse financiare a planurilor de RK si investitii pentru conditii de munca din atelierele depourilor si a dormitoarelor de la cap sectie.

II. Cresterea salariilor cu procente, care sa tina cont cel putin, de indicele preturilor de consum si rata inflatiei prognozata pentru anul 2005-2006.

Motivare

Salariile stabilite prin negocierea obligatorie a CCM la SNTFC „CFR CALATORI” SA, semnat si inregistrat la DDFSS a Municipiului Bucuresti in 17 martie 2004, sub nr. 1856, trebuie renegociate tinand cont de :

* rata inflatiei prognozata pentru perioada de aplicare a CCM (aprilie 2005 - aprilie 2006);

* indicele de crestere a preturilor de consum comunicat de comisia de statistica pentru perioada de aplicabilitate a CCM;

* veniturile si sursele financiare prevazute in BVC pentru anul 2005, mai mari decat cele realizate in anul 2004;

* cresterea reala a salariilor in anul 2005, ca o conditie de preaderare convenita cu Uniunea Europeana, asumata de Guvernul Romaniei;

* ca efect al cresterii productivitatii activitatii specifice, la SNTFC „CFR CALATORI” SA;

* ca efect al bilantului financiar echilibrat realizat in anul 2004;

* drepturile de personal reprezinta sub 21% din totalul cheltuielilor realizate de SNTFC „CFR CALATORI” SA in anul 2004, iar in anul 2005 scad sub 19% din total cheltuieli, fata de administratii feroviare europene a caror drepturi de personal reprezinta pana la 50% din venituri si chiar peste 50%;

* nivelul salariului mediu net realizat in anul 2004 de personalul de executie, sub nivelul salariilor din economie;

* restructurarea, reorganizarea si reforma sistemului feroviar, sub diverse strategii, care au condus in final la reducerea numarului de personal propriu SNTFC „CFR CALATORI” SA ajungand la 17.080 salariati la 31 decembrie 2004.

Propuneri de solutionare

Aplicarea la SNTFC „CFR CALATORI” SA a salariului minim, negociat prin contractul colectiv de munca in vigoare pentru ramura transporturi de 150 EURO, cu pastrarea actualilor coeficienti de ierarhizare a claselor de salarizare din actualul CCM.

Aplicarea la SNTFC „CFR CALATORI” SA a salariului minim, negociat prin contractul colectiv de munca in vigoare la nivelul grupului de unitati feroviare de 100 EURO, cu pastrarea actualilor coeficienti de ierarhizare a claselor se salarizare a actualului CCM.

Aplicarea la SNTFC „CFR CALATORI” SA a salariului minim, negociat prin contractul colectiv de munca unic la nivel national in vigoare, de 3.300.000 lei, cu pastrarea actualilor coeficienti de ierarhizare a claselor de salarizare a actualului CCM .

Aplicarea la SNTFC „CFR CALATORI” SA a salariului minim brut pe tara stabilit prin HGR nr. 2346/2004, aplicabil de la 01.01.2005 de 3.100.000 lei, cu pastrarea actualilor coeficienti de ierarhizare a claselor de salarizare a actualului CCM.

III. Compensarea cresterii preturilor de consum general si a serviciilor prin acordarea tichetelor de masa conform legii nr. 142/1998.

Motivare

* Angajamentul administratiei ca „incepand cu data de 01.10.2004, personalul SNTFC „CFR CALATORI”SA beneficiaza de cel putin 5 tichete de masa/salariat/luna in conformitate cu prevederile legale”, stipulat prin CCM pentru anul 2004 – 2005, ca urmare a solutionarii unui conflict de interese declansat in anul 2004. In conditiile cresterii continue a preturilor la energie, combustibil, servicii, produse alimentare si industriale societatile feroviare nu au rezolvat problemele veniturilor salariale strict necesare pentru membrii nostri de sindicat.

* Posibilitatea acordarii unor drepturi salariatilor feroviari pentru ameliorarea nivelului lor de trai, prin mijloace care nu creeaza angajatorului obligatii financiare suplimentare.

Propuneri de solutionare

*Acordarea salariatilor a cate un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata conform Legii 142/1998 prin care se asigura compensarea partiala a cresterii preturilor.

Convinsi ca veti raspunde in termenul fixat de Legea nr. 168/1999, privind solutionarea conflictelor de munca, cu precizarea punctelor de vedere pentru fiecare revendicare formulata, va asiguram de respectul nostru constant. Atentionam ca nesolutionarea urgenta a acestor revendicari ale membrilor nostri de sindicat constituie, potrivit Legii 168/1998, motive obiective si legale pentru declansarea conflictului de munca.

 

 

Bucuresti, 18 aprilie 2005

Presedinte FML

Voicu Lucian SALA

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]