FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Succes la OIM


6 iunie 2007

Succes al demersurilor CNS Cartel ALFA la Conferinţa Internaţională a Muncii

Sursa: www.cartel-alfa.ro
Data ultimei actualizari: 6/6/2007


 

In această perioadă are loc la Geneva a 96-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a Muncii, eveniment anual de o importanţă majoră pentru reglementarea şi funcţionarea relaţiilor de muncă din întreaga lume. Din partea României la Conferinţă participă delegaţii ale sindicatelor, patronatelor şi guvernului, delegaţia sindicatelor fiind condusă de Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte CNS Cartel ALFA şi reprezentantul al lucrătorilor în Consiliul de Administraţie al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

 

Anul acesta, România s-a aflat din nou pe lista ţărilor care încalcă Convenţiile OIM. În urma plângerilor formulate de CNS Cartel ALFA şi susţinute de CSDR, România a intrat în atenţia experţilor OIM datorită încălcărilor sistematice a dreptului la grevă, stipulat în Convenţia 87 ratificată de România încă din 1957.

 

Ieri, 5 iunie, în cadrul Comisiei de norme a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) s-a discutat cazul României, decizia comisiei indicând o victorie de substanţă în apărarea drepturilor lucrătorilor români. Astfel, concluziile comisiei sunt următoarele:

 

Guvernul este obligat sa modifice legea 168/1999 care reglementează conflictele de muncă până in septembrie a.c.

Guvernul este invitat sa precizeze daca nu cumva disocierea intre conflicte de drepturi si conflicte de interese nu este de natura sa stânjeneasca dreptul la grevă.

Guvernul este obligat sa accepte o misiune tehnică de la OIM care să verifice cum se respectă legislaţia muncii.

Guvernul va fi monitorizat in următorii trei ani in acest domeniu.

Guvernul a fost avertizat să respecte înţelegerile cu partenerii sociali si i s-a atras atenţia că este si membru al UE, astfel ca orice devieri nu mai sunt scuzabile.

 

Forma actuală a legii 168/1999, conţine câteva articole şi formulări care limitează dreptul la grevă. Pe de o parte, datorită "confuziei" dintre conflictele de interese şi cele de drepturi, în ultimii ani, Birourile de muncă regionale au refuzat înregistrarea cererilor de conciliere supuse de sindicate in cazul in care angajatorul nu acceptă negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul şi condiţiile de lucru. În contextul în care etapa de conciliere reprezintă una obligatorie pentru declanşarea unei greve, refuzul de a înregistra aceste cereri împiedică exercitarea libertăţilor sindicale.

 

Articolele 55 şi 56 oferă părţii patronale posibilitatea să ceară în instanţă suspendarea unei greve, dacă aceasta "presupune o ameninţare pentru viaţa sau sănătatea unor persoane". Datorită faptului că nu există precizări asupra a ceea ce se înţelege prin această ameninţare, legea lasă acest aspect la aprecierea subiectivă a judecătorului. Pentru a vedea în ce mod este folosită această prevedere, reprezentanţii OIM au cerut Guvernului o situaţie detaliată a grevelor suspendate pe motive umanitare.

 

 

 

Un alt articol din aceasta lege care limitează acţiunea sindicatelor este art. 62, care oferă posibilitatea părţii patronale să ceară arbitrajul in cazul în care greva durează mai mult de 20 de zile. Or, aşa cum observă experţii OIM, singura formă de arbitraj acceptabilă este cea voluntară, o măsură la care trebuie să convină, de comun acord, sindicatul şi patronatul.

 

Cazul împotriva României a fost susţinut de Luc Corteebek (Belgia), Judith Czuglerene (Ungaria) şi Ovidiu Popescu, CNS Cartel ALFA - România, iar concluziile comisiei au fost adoptate unanim.

 

"Suntem foarte mulţumiţi de acest rezultat. In urma demersurilor CNS Cartel ALFA,  România a intrat pe lista cazurilor încă de la sfârşitul lunii aprilie şi deşi au fost discuţii privind rămânerea ei pe listă, argumentele noastre juridice solide au menţinut-o, conducând la un succes al sindicatelor" a declarat Bogdan Hossu, preşedinte CNS Cartel ALFA şi conducătorul delegaţiei sindicale din partea României.

 

La întoarcerea delegaţiei în ţară, CNS Cartel ALFA va susţine o conferinţă de presă pentru detalii şi clarificări privind Conferinţa şi modul în care au decurs dezbaterile.

 

Departamentul Comunicare

CNS Cartel ALFA

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]