FEDERAŢIA MECANICILOR DE LOCOMOTIVĂ

           Afiliată la Cartel ALFA, ALE şi CSNTR

   

                                            Lista Rusinii      

   

  Spune NU desființării SMURD! - clic aici!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Acasă Site Nou Legături International LEX Locomotive

    Către o taxare a tranzacțiilor financiare


16 februarie 2011

    Așa numita "Taxă Robin Hood" prin care urmează a se taxa tranzacțiile financiare este o inițiativă a Grupului 20 sprijinită de președinția Franței.

    CNS Cartel Alfa a solicitat alăturarea României la această inițiativă.

 

COMUNICAT

CNS “Cartel ALFA” participa la
Ziua Mondiala de Actiune pentru Taxarea Tranzactiilor Financiare


Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” a decis sa participe joi, 17 februarie, la Ziua Mondiala de Actiune pentru Taxarea Tranzactiilor Financiare (TTF). Scopul nostru este acela de intensificare a spirjinul acordat initiativei de introducere a TTF in Romania, dar si acela de a sustine demersul colegilor nostri din cadrul Confederatiei Internationale a Sindicatelor. Astfel, CNS „Cartel ALFA” isi exprima sustinerea ferma a propunerii Presedintelui Frantei pentru Taxarea Tranzactiilor Financiare (TTF) cit si sprijinul total pentru actiunile prin care se doreste ca G20 si UE sa obtina un acord la nivelul tarilor care doresc si sustin introducerea unei asemenea taxe.

Criza economica determinata de sectorul financiar a adus saracie pentru milioane de oameni obisnuiti insa, cu toate astea, in lume continua sa se inregistreze profituri si avantaje. Noi credem ca taxarea tranzactiilor financiare este o cale practica pentru a genera venituri necesare, pentru a proteja si a creste cheltuielile in domeniul bunurilor publice cum sunt educatia, sanatatea ori mediul precum si pentru a descuraja speculatiile financiare pe termen scurt care au o valoare sociala mica, dar aduc mari riscuri in economie.

Modul concret prin care Confederatia Sindicala Nationala „Cartel ALFA” a decis sa se implice in derularea Zilei Mondiale de Actiune pentru Taxarea Tranzactiilor Financiare este acela de a transmite in cursul zilei de maine, scrisori de sustinere a TTF la sediile ambasadelor Frantei, Germaniei si Marii Britanii in Romania. De asemenea se va transmite aceeasi scrisoare catre fiecare parlamentar roman, guvern si presedintele Romaniei.

Vom transmite in esenta doua mesaje principale. Primul se refera la faptul ca societatea civila la nivel global – dupa modelul campaniei “Taxa Robin Hood” din Marea Britanie – sprijina total apelul pentru TTF, dorindu-se ca Franta, Germania si Marea Britanie sa sprijine acest apel. In urmatoarele luni vom face presiuni asupra Guvernului Romaniei cerandu-i sa se alature pozitiei grupului de pionieri TTF care, speram noi, se va forma in cadrul intalnirii G20 din acest an si in cadrul discutiilor UE. Al doilea mesaj este acela ca dorim ca intalnirea G20 din noiembrie 2011 sa furnizeze un angajament irevocabil din partea tarilor primului val ca sa implementeze impreuna TTF. Sau, daca nu este posibil nici un acord in cadrul G20, sa existe angajamentul UE de a actiona singura. Deja au avut loc multe intalniri ale unor grupuri de lucru interguvernamentale si exista o multime de rapoarte de fezabilitate. O viitoare intalnire G20 care sa se margineasca la a repeta aceste initiative n-ar fi decit o risipa de timp si bani.

Exista o campanie din ce in ce mai sustinuta intr-un numar de tari care solicita implementarea la nivel international a Taxei pe Tranzactiile Financiare (TTF) pentru a creste fondurile vaste necesare pentru diminuarea efectul negativ al crizei economice, combaterea efectul schimbarilor climatice si combaterea saraciei in lume. La scara globala, TTF are potentialul de a creste veniturile pina la 400 miliarde USD anual.

Demersul Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel ALFA” se bazeaza inclusiv pe faptul ca organizaţiile internaţionale majore şi multi lideri, cu un profil politic şi economic ridicat, sprijină TTF. Printre suporterii notabili ai TTF se numara preşedintele Sarkozy din Franţa, care prezidează G-20 în prezent, precum şi cancelarul german Angela Merkel şi fostul prim-ministru britanic, Gordon Brown. Liderii din Sud susţin astfel de taxe, inclusiv prim-ministru Meles din Etiopia şi fostul preşedinte brazilian, Lula. În SUA, fostul purtator de cuvant, Nancy Pelosi, a aparut în favoarea unei TTF, iar în luna iulie 2010, congresmanul Pete Stark a depus "Investiţia în Actiunile Viitoare", care ar percepe o taxa de 0,005 procente la tranzacţiile dolarului pentru a lupta impotriva sărăciei in lume. În plus, mai mult de 350 de economisti - inclusiv Jeffrey Sachs, Paul Krugman, şi Joseph Stiglitz - au semnat o scrisoare în sprijinul unei Taxe “Robin Hood”. Recent, finanţatorul George Soros a susţinut TTF in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.
Comisia Europeană a precizat că va insista pentru o TTF pe langa G-20 şi FMI, a cerut taxe noi pentru a compensa "un sector financiar sub-taxat” şi care poate deveni astfel un sector financiar „prea predominat". La ultima reuniune G-20 din Seul, Coreea, 183 organizaţii ale societăţii civile din 42 de ţări, reprezentând în total peste 200 de milioane de oameni, au semnat o petiţie care îndeamnă liderii G-20 să realizeze progrese concrete în vederea introducerii unei TTF armonizate la nivel internaţional. În septembrie 2010, la Summit-ul ONU privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), Grupul pilot implicand 65 de tari a lansat un raport prin care recomanda o TTF pe tranzactiile de schimb valutar, ca pe cel mai rapid mod prin care TTF ar putea fi angajata la plata pentru Bunurile Publice la nivel Global. În cele din urma, la sfârşitul anului 2010, la nivel înalt, Grupul Consultativ privind finanţarea actiunilor de combatere a schimbărilor climatice, condus de Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, a recomandat ca o TTF la nivel global să directioneze 25-50 procente din venituri catre actiunile de adaptare la schimbările climatice şi catre iniţiativele de atenuare ale acestora, în cadrul ţărilor în curs de dezvoltare.
 

 

 

Taxarea tranzactiilor financiare
Ziua mondiala de actiune “ Taxa Robin Hood”, 17 Februarie 2011

 

Presedintelui Romaniei, dl Traian Basescu

Domnule Presedinte,

Grupul 20 trece la actiune in privinta taxarii tranzactiilor financiare

Din partea Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel ALFA” doresc sa exprim atat sustinerea noastra ferma pentru propunerea Presedintelui Frantei pentru Taxarea Tranzactiilor Financiare (TTF) cat si sprijinul total pentru actiunile prin care G20 si UE sa obtina un acord la nivelul tarilor care doresc si sustin introducerea unei asemenea taxe.

Criza economica determinata de sectorul financiar a adus saracie pentru milioane de oameni obisnuiti, dar cu toate astea in lume continua sa se inregistreze profituri si avantaje. Noi credem ca taxarea tranzactiilor financiare este o cale practica pentru a genera venituri necesare pentru a proteja si a creste cheltuielile in domeniul bunurilor publice cum sunt educatia, sanatatea si mediul si pentru a descuraja speculatiile financiare pe termen scurt care au o valoare sociala mica, dar aduc mari riscuri in economie.

In numele membrilor nostri de sindicat va solicitam:

1. sa sprijiniti total apelul pentru introducerea Taxei Robin Hood. Speram, de asemenea, ca Guvernul Romaniei sa se alature grupului de pionieri TTF care speram ca se va forma in cadrul intalnirii G20 din acest an si in cadrul discutiilor UE.
2. sa transmiteti un mesaj catre membrii G20 din noiembrie 2011 prin care sa solicitati ca acestia sa furnizeze un angajament irevocabil din partea tarilor primului val ca sa implementeze impreuna TTF; sau daca nu, sa sustineti aparitia unui angajament al UE de a actiona singura.

Confederatia Sindicala Nationala „Cartel ALFA” va solicita, domnule presedinte, sa stabiliti de urgenta data unei intrevederi pe tema oportunitatii introducerii TTF si in Romania si a sustinerii TTF de catre Administratia Prezidentiala inclusiv in plan international.
 

 

 

Trimite mesaje la webmaster@fml.ro cu întrebări sau comentarii despre această pagină web.
Ultima modificare: 28-05-2012 02:15

Federatia Mecanicilor de Locomotivă [http://www.fml.ro]