Site Redactor

 

pentruoviatadecenta„Stimularea strategiilor şi politicilor internaţionale ale sindicatelor

 

Strategia companiilor multinaţionale de a căuta costurile de producţie cele mai mici a fost utilizată continuu în ultimii douăzeci de ani. În căutarea constantă pentru cea mai ieftină forţă de muncă, companiile multinaţionale se relochează permanent în cazul în care întâmpină opoziţie sau cerinţe de respectare a drepturilor minime ale muncitorilor. Mai întâi a fost relocarea în interiorul spaţiului UE, apoi în ţările în curs de dezvoltare sau dintr-o ţară în curs de dezvoltare în alta, în funcţie de locul unde au existat cele mai „bune” condiţii.

Ţările în curs de dezvoltare sunt în competiţie între ele pentru a fi „alese” ca producători şi încearcă să ofere companiilor cea mai ieftină forţă de muncă, condiţii avantajoase pentru companii, dar dezavantajoase pentru muncitori şi legislaţie ambiguă sau posibilitatea de a fi încălcată. Aproximativ 2,8 miliarde de oameni câştigă până la 2 dolari pe zi; în fiecare zi un milion de oameni au un accident de muncă, iar 5500 de oameni mor zilnic din cauza accidentelor de muncă şi a condiţiilor precare în care lucrează .


       Pentru a găsi unele posibile răspunsuri la dilemele sociale provocate de globalizare, CNS Cartel ALFA şi „AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.) implementeaza împreuna cu parteneri din Austria , Polonia, Bulgaria, Lituania şi Brazilia proiectul european “Multiplying Decent Work- Decent Life!”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul de educaţie pentru dezvoltare EuropeAid/131141/C/ACT/Multi, număr de referinţă DCI-NSA-ED/2012/279-811.

Acest proiect îşi propune să contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (MDG), şi anume eradicarea sărăciei, egalitatea de gen şi crearea unui parteneriat global în vederea promovării muncii decente. Scopul principal al proiectului este informarea opiniei publice, a consumatorilor şi mass media cu privire la realităţile legate de condiţiile de muncă şi de trai din ţările în curs de dezvoltare.

Mesajul pe care dorim să-l transmitem este unul de solidaritate între toţi muncitorii din 5 state europene şi Brazilia în vederea promovării unor condiţii de muncă decente, a respectării drepturilor omului şi a realizării unei dezvoltări durabile bazate pe educaţie. Prin intermediul acestui proiect dorim sa facem auzit acest mesaj de către către mass-media, autorităţile publice şi decidenţi, precum şi de publicul larg.

Acţiunea globală devine eficientă atunci când există solidaritate internaţională.

În proiectul “Multiplying Decent Work- Decent Life!”, oferim o nouă interpretare acestei sintagme. Pentru a construi la solidaritatea internaţională este necesară cunoaşterea diverselor realitati la nivel global. De aceea oferta proiectului cuprinde activitati ca:

  • Două cursuri de pregatire cu durata de 1 an (primul curs va debuta în 07 octombrie 2013 şi va fi compus din 7 module de cate 2 zile fiecare cu participarea a 15 persoane atat din partea organizatiilor sindicale cât şi din partea organizaţiilor non -guvernamentale);
  • Seminarii de o zi;
  • Evenimente publice;
  • Campanii de lobby privind munca decentă;
  • Expoziţii mobile;
  • Materiale de informare.

Cu mai multe detalii va stam la dispozitie prin intermediul site-ului proiectului: www.muncadecenta.ro.