Site Redactor

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii

Domnului Ministru Relu Fenechiu

 


                   In considerarea necesitatii mentinerii si dezvoltarii unui dialog sustinut si consistent intre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si organizatiile sindicale din transporturile feroviare, va adresam rugamintea sa dispuneti masurile necesare pentru programarea, cat mai curand posibil, a unei intalniri de analiza a recentelor evolutii economice, financiare si socio-profesionale a unitatilor de cale ferata, cat si perspectivele anului 2013, intalnire la care vor participa reprezentantii federatiilor sindicale din sistemul feroviar.

 

 

                   Solicitarea noastra vine in sensul necesitatii analizei stadiului implementarii proiectelor de reabilitare si modernizare a infrastructurii publice feroviare, a programelor investitionale referitoare la modernizarea materialului rulant destinat transporturilor feroviare de pasageri si marfuri, precum si promovarea unor masuri legislative menite sa sustina dezvoltarea sectorului feroviar romanesc.

                    

            Prioritar, va solicitam sa aveti amabilitatea de a aborda urmatoarele teme :

  • Revenirea de urgenta la modul de acordare a facilitatilor de calatorie pentru personalul feroviar si pentru membrii de familie ai acestuia la nivelul anului 2010. Deplasarea cu trenul de la domiciliu la locul de muncă sau între subunitățile de cale ferată este o necesitate ce vizeaza strict desfășurarea activităților de serviciu ale personalului feroviar, in baza autorizatiilor de calatorie pe calea ferata in interes de serviciu.
  • Fundamentarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale societatilor feroviare pentru anul 2013, la capitolul cheltuieli cu personalul, in asa fel incat sa fie posibila acordarea drepturilor salariale suspendate la ora actuala in contractele colective de munca.
  • Includerea in bugetele de venituri si cheltuieli ale societatilor feroviare pentru anul 2013 a sumelor necesare pentru achitarea drepturilor salariale castigate in instante prin hotarari judecatoresti definitive si uniformizarea modului de acordare a acestor drepturi in sistemul feroviar.
  • Reglarea platilor intre companiile feroviare astfel incat sa nu se mai acumuleze datorii care sa duca la ingreunarea functionarii normale a acestora. In acest sens, pentru evitarea oricaror disfunctionalitati, propunem infiintarea unui Holding feroviar, dupa modelele aplicate in sectorul feroviar european.
  • Alocarea sumelor necesare reabilitarii si modernizarii infrastructurii feroviare prin alocatii de la bugetul statului, printr-o bugetare multianuala, care sa asigure cel putin diferenta dintre veniturile companiei si costurile reale de administrare.
  • Reevaluarea contractelor de servicii publice incheiate cu operatorii privati care sa asigurare subventia necesara transportului public de calatori pe baza unei analize severe a costurilor necesare asigurarii serviciului public la nivelul stabilit si la standarde de calitate care sa reflecte in mod corect corelatia cu pretul platit de calatori. Este necesar sa se renunte la vechiul mod de evidentiere a serviciului public prin indicatorul de tren*km si sa se treaca la un mod real si unitar de definire a prestatiei catre publicul calator prin folosirea indicatorului calator*kilometru pentru toti operatorii de transport feroviar de calatori.
  • Elaborarea si promovarea in regim de urgenta a unui pachet legislativ care sa reglementeze o tarifare echitabila a utilizarii infrastructurilor de transport terestru, care sa duca la diminuarea concurentei neloiale existente in prezent. Este necesară aplicarea unui tarif de utilizare a infrastructurii pentru transportul rutier similar si comparabil cu cel aplicat pentru transportul pe calea ferata, fapt ce va asigura si va stimula transferul de pe sosea pe calea ferata a marfurilor care in mod rational, economic si ecologic trebuie transportate pe calea ferata cum ar fi: produsele de balastiera, marfurile periculoase, etc.
  • Amanarea luarii unei decizii privind reorganizarea a retelei medicale a Ministerului Transporturilor, prin transferul unor unitati medicale, si demararea unei dezbateri privind viitorul asistentei medicale a salariatilor din transporturi.
  • promovarea unui act normativ prin care sa se aprobe Statutul personalului feroviar 

                       

Cu deosebita consideratie,

 


Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial

Presedinte, Gheorghe Fratica

 

Federatia Mecanicilor de Locomotiva din Romania

Presedinte, Iulica Mantescu

 

Federatia Nationala Drum de Fier

Presedinte, Florin Dobrescu

 

Federatia Nationala Elcatel

Presedinte, Ionel Socaciu

 

Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane

Presedinte, Constantin Buhac

 

Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari

Presedinte, Rodrigo Gabriel Maxim