Site Redactor

    Astăzi a avut loc o întâlnire între reprezentanții federațiilor sindicale feroviare cu ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, Lucian Nicolae Bode și cu directorii generali ai societăților feroviare CN CFR, CFR Călători și CFR Marfă.

    În debutul întâlnirii ministrul transporturilor a făcut o analiză a situației societăților de transport feroviar în urma restrucțiilor de operare impuse de instituirea stării de urgență. Astfel, volumul de transport de marfă s-a redus cu 9%, în timp ce volumul de transport de călători s-a redus cu 30%. Operatorul național de călători, CFR Călători are 45% din trenuri suspendate. În consecință, veniturile operatorilor feroviari au scăzut în proporție de 16% la CFR Marfă și 75% la CFR Călători. Și Metrorex a înregistrat o diminuare a veniturilor cu 70%. În urma acestei situații, gestionarul infrastructurii feroviare a înregistrat o diminuare a veniturilor din TUI de 5 milioane de lei. Ministerul a cerut societăților să elaboreze analize de impact și să propună măsuri concrete pentru fiecare societate în parte.

    În această săptămână va avea loc o ședință de guvern în care va fi analizată aplicarea unei rectificări extraordinare a bugetului de stat, cu scopul de a ajuta societățile aflate în impas. Ministerul Transporturilor a solicitat Ministerului Finanțelor Publice deblocarea procentului de 10% din alocațiile bugetare, procent care era păstrat ca rezervă în fiecare an, de care beneficiază CFR Călători și CN CFR SA, astfel încât societățile să poată folosi respectivele fonduri financiare.

    Cu privire la plata salariilor, CFR Marfă și CFR Călători au asigurate sumele necesare plății salariilor și pot acorda și prima în valoare de 150 de lei cu ocazia sărbătorilor de Paște. Într-o situație delicată se află CN CFR SA, care din suma de 54 de milioane de lei, necesară plății salariilor, dispune doar de 25.9 milioane, avînd nevoie de un supliment de 28.1 milioane de lei. Acordarea primei de Paște reprezintă un impact suplimentar de 3.5 milioane lei. Ministrul Bode a solicitat conducerii CFR Călători, societate care înregistrează o datorie de 110 milioane de lei la gestionarul infrastructurii, să-și analizeze lichiditățile și să asigure banii necesari pentru plata salariilor la CN CFR SA. De asemenea, ministrul transporturilor a pus în vedere societăților că prima de Paști se va acorda doar în condițiile în care toate cele trei societăți pot să o asigure.

    Pentru sprijinirea transporturilor pe calea ferată, sindicatele feroviare au solicitat, și Ministerul Transporturilor a luat în calcul soluția, ca gestionarul infrastructurii să nu mai perceapă TUI de la operatorii feroviari, până la redresarea situației de criză, fiindu-i asigurată, în schimb, o compensare de la bugetul de stat în valoare egală cu TUI neîncasat.