Site Redactor

    IMG 20210209 WA0012Reprezentanții federațiilor feroviare au avut astăzi o primă întâlnire cu ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, subiectul discuțiilor fiind situația sistemului feroviar.

    Ministrul a afirmat că este un ”prieten al domeniului feroviar” și că, de-a lungul timpului, calea ferată a fost subfinanțată cronic. În contextul situației economice generale, determinate de criza economică, se înregistrează și o criză a încasărilor la bugetul de stat iar în domeniul feroviar, puternic afectat de criză, au scăzut veniturile. În aceste condiții, deși Ministerul Finanțelor a stabilit niște limitări financiare ordonatorilor principali de credite, la Transporturi s-a reușit menținerea parametrilor financiari de anul trecut, cu ușoare creșteri în anumite zone, precum întreținerea infrastructurii feroviare.

 

    Având în vedere faptul că situația financiară a societăților feroviare este dificilă, într-o discuție cu premierul Cîțu, acesta a avansat propunerea de a proroga aplicarea Legii 195/2020 - Legea Statutul Personalului Feroviar, pe o durată de un an de zile. Reprezentanții tuturor federațiilor feroviare au respins această propunere, atrăgând atenția că în cazul în care va fi pusă în aplicare, vor apărea conflicte sociale în rândul salariațlor feroviari.

 

    Cu privire la situația CFR Marfă, ministrul Drulă a arătat că societatea a fost devaliată în ultimii 12-14 ani, a ajuns într-o stare critică, și că trebuie găsită rapid o soluție care să fie agreată și de Comisia Europeană. Ministrul transporturilor a propus să aibă loc săptămâna viitoare o întâlnire numai tema CFR Marfă.